Rishi Sunak, Keir Starmer och Nigel Farage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den stenrika, okarismatiska eller kontroversiella – här är kandidaterna i det brittiska parlamentsvalet. Foto: Leon Neal/AP, Aaron Chown/AP, Oli Scarff/AFP

Lista: De slåss om att bli Storbritanniens nästa premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 juli är det parlamentsval i Storbritannien och det står mellan den sittande premiärministern Rishi Sunak, Labourledaren Keir Starmer och den högernationalistiske Nigel Farage när britterna ska avgöra vem som ska leda landet de kommande åren.

Beskedet om att det blir parlamentsval redan i juli kom plötsligt i slutet av maj. Det efter en lång tid av sviktande opinionssiffror för Sunak och hans parti. Valet kunde ha hållits senast i januari 2025, men britterna får nu alltså i stället gå till valurnorna i sommar.

Men vad vet vi mer om de tre kandidaterna och vad talar för att de ska vinna eller förlora? SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson reder ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet