• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade att nya förbud införs från och med klockan tio på onsdag. Foto: TT

Danmark: Inga folksamlingar med fler än tio personer

Uppdaterad
Publicerad

Danmark förbjuder alla folksamlingar med fler än tio personer. Det meddelar statsminister Mette Frederiksen (S) under en presskonferens. Förbudet införs på onsdagen klockan 10.

Alla idrottsanläggningar, frisörsalonger, tatuerare, massörer och andra platser där människor samlas i Danmark stängs, sa statsminister Mette Frederiksen. Kaféer och restauranger måste också stänga på onsdagen klockan 10, men de får fortsätta sälja take away.

Från onsdagen är alla folksamlingar med fler än tio personer inomhus och utomhus inte tillåtna.

Coronapandemin

– Var gärna lite mer försiktig än oförsiktig. Var hemma så mycket du kan, sa statsminister Mette Frederiksen på tisdagskvällen.

– Det är inte nu man ska bjuda in till födelsedagskalas.

Reglerna gäller till den 30 mars.

– Vi kan se att det är omöjligt för landet att stoppa viruset, sa hälsominister Magnus Heunicke.

Danska socialstyrelsen förtydligade vad det innebär för enskilda.

– Du måste acceptera att du inte kan gå till tandläkaren, att du inte längre kan föda hemma, att din operation skjuts upp, att du inte kan besöka äldre och deras anhöriga på vårdhem. Vi måste acceptera att det finns olika villkor. På detta sätt kommer vi bättre igenom detta, sa socialstyrelsens generaldirektör Søren Brostrøm.

På onsdagen kommer finansministern att sammankalla Folketingets partier för att diskutera ett stödpaket för att stötta landets företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet