Danska regeringen återinför coronapass

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha haft en sommar och höst med låga smittotal började Danmarks siffror gå spikrakt uppåt mot slutet av oktober. Nu vill danska regeringen återinföra coronapass på bland annat restauranger. Beslutet fattas i folktetinget under tisdagen.

Det var under en presskonferens på måndagskvällen som statsminister Mette Frederiksen (S) meddelade att den danska regeringen återigen vill klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

– Hälsomyndigheterna i Danmark hade räknat med en ökning av smittade och inlagda på sjukhus, men det har gått snabbare än väntat, säger Frederiksen.

Tidigare har även den danska Epidemikommissionen, som består av flera olika myndigheter, rekommenderat att covid-19 återigen ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

”Ger trygghet att veta att andra är vaccinerade”

Dessutom rekommenderar regeringen att man inför coronapass på stora evenemang och utvalda platser som restauranger och nattklubbar.

– Det ger trygghet till den enskilde att veta att de andra är vaccinerade eller har testat negativt när man går på bio eller konsert, säger Mette Fredriksen.

Beslut om de rekommenderade restriktionerna återinförs kommer tas vid Folketingets Epidemikommitté under tisdagen.

Nästan 300 inlagda

Under söndagen var 242 personer inlagda på vårdavdelning till följd av covid-19 i Danmark. Utöver detta behandlades 40 personer på intensivvårdsavdelning och 23 av dessa behövde respirator, rapporterar TV2. Enligt de senaste siffrorna i Sverige, som har en nästan dubbelt så stor befolkning som Danmark, så har Sverige 205 inlagda på vårdavdelning samt 30 personer på intensivvårdsavdelning.

– Det finns fortsatt en stigande tendens i smittotalen, och fler och fler blir inlagda. Vi går in i hösten och vintern, som är en lite farlig tid för luftvägsinfektioner, säger Isik Somoncu Johansen som är överläkare och professor i infektionsmedicinska avdelningen på Odenses universitetssjukhus till TV2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.