Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Thomas Traasdahl/Scanpix Danmark/TT

Vad vet vi om Danmarks lagförslag mot koranbränningar?

Publicerad

Danska regeringen förslår att koranbränningar ska förbjudas. Lagen ska gälla ”olämplig behandling” av heliga skrifter men frågan kvarsvår vad som räknas som ”olämpligt”.

– Det är svårt att veta den praktiska betydelsen av ett sådant här lagförslag, säger Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

Den danska regeringen har lagt fram ett lagförslag om förbud mot ”olämplig behandling” av heliga skrifter på offentliga platser, vilket är ett led av de flertalet koranbränningar som skett i landet. Bryter man mot förbudet kan man få böter eller upp till två års fängelse.

Blir lagförslaget verklighet är det än så länge svårt att veta vem som ska bedöma vad som räknas som ”olämpligt”, menar Mikael Ruotsi. Det är även svårt att jämföra med andra europeiska länder som har hädelselagstiftningar, så som Finland, då lagen sällan används.

– Det är svårt att veta den praktiska betydelsen av ett sådant här lagförslag, säger han.

”Olämplig behandling” kan rymma flera saker, beroende vem som tolkar begreppet, menar Mikael Ruotsi.

– Ska det vara olämpligt utifrån den religiösa förkunnarens betraktelse eller olämpligt på något annat sätt? Som jämförelse med den finska lagen, där man antingen ska skymfa eller smäda något som är heligt.

Domstolarna styr

Det är de danska domstolarna som kommer bedöma vad som räknas som olagligt. Vad de kommer ha som grund för sina beslut kan främst vara det som står i lagens förarbete.

– Hittar man inte svar där får man fundera kring vad som står i grundlagar och olika internationella förpliktelser, så som Europakonventionen, och sedan göra en bedömning av vad som ska falla in i att vara straffbart.

Paludan fortsätter ”håna koranen”

Rasmus Paludan, grundaren av partiet Stram kurs och som bränt koranen ett flertal gånger i Sverige och Danmark, har sagt till danska tidningen Berlingske att han ska fortsätta ”håna” koranen. Mikael Ruotsi menar att Rasmus Paludan kan fortsätta göra vad han vill med koranen – i sin privata sfär då lagförslaget gäller offentliga platser.

– På det sättet kan han fortsätta vara taskig mot koranen, han kan även prata om koranen som jag förstår det, det är inte en ”olämplig behandling”, utan det kräver en fysisk åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.