Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade under fredagen att landets gränser kommer att stängas på grund av coronautbrottet. Foto: Martin Sylvest/TT / FRANDSEN FINN/TT

Danmark stänger gränsen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen, klockan 12, stängs de danska gränserna. Även flyg-, färje- och tågtrafik kommer delvis att stoppas, säger statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens på fredagskvällen, uppger DR.

”Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken”, skriver Sveriges inrikesminister till SVT Nyheter.

För att undvika coronavirus stänger Danmark gränserna på lördagen vid lunch. Beslutet gäller till 13 april. 

– Vi befinner oss på obeträdd mark. Vi är mitt uppe i något som ingen av oss har varit med om förut. Jag är säker på att vi kommer att ta oss igenom det tillsammans.

Coronapandemin

– I detta nu vet jag mycket väl, att det samlade åtgärdspaketet är mycket strängt och kommer att upplevas som mycket strängt, men jag är fullt övertygad om att det är värt det, säger landets statsminister Mette Frederiksen (S), enligt DR.

Svenskar som behöver resa hem via Danmark kommer att kunna göra det.

”Personer som korsar den danska gränsen för att komma hem, till exempel svenskar som har varit på semester i utlandet, kommer anses ha ett giltigt skäl för inresa. Det samma gäller vid transit på flygplatsen, och för flygpersonal”, skriver den danska polisen.

Mat och medicintransporter

Det kommer fortfarande att vara möjligt att transportera mat, mediciner och nödvändiga medel för industriell produktion. Alla utan giltigt skäl kommer att avvisas. Danska medborgare kommer dock alltid in i landet, uppger Frederiksen.

– Alla som saknar godtagbara skäl att vistas i Danmark kommer att avvisas. Man kan endast resa in i Danmark om man har godtagbara skäl, till exempel om man bor eller arbetar här, säger justitieminister Nick Häkkerup (S).

– Vad som är goda skäl kommer att bli föremål för konkret utvärdering. Det ska vara personer som bor eller arbetar i Danmark, som ska leverera varor till Danmark, som ska transportera varor ut ur Danmark, som ska besöka allvarligt sjuka familjemedlemmar eller som har akuta skäl att besöka familj i Danmark. Ett vanligt familjebesök är inte godtagbart, tillägger han.

Försvar vid gränserna

Polisen ansvarar för uppgiften, men försvaret kommer också att vara närvarande vid gränsen.

Beslutet har fattats efter att 801 personer i Danmark är bekräftat smittade med coronavirus. 23 av dem vårdas på sjukhus, fyra av dem får intensivvård.

– Tyvärr är två av dem i kritiskt tillstånd, säger statsminister Mette Frederiksen.

Sveriges inrikesminister

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) svarar via mejl till SVT Nyheter:

”Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt.”

”Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och den svenska regeringen agerar på myndigheternas rekommendationer och vidtar de åtgärder som krävs för att hantera spridningen av viruset.”

Fakta: Giltiga inreseskäl

Personer som anses ha ett giltigt skäl att resa in i Danmark kan till exempel vara:

  • Personer som bor eller arbetar i Danmark, inklusive egenanställda.
  • Personer som ska leverera varor till, eller ut från, Danmark.
  • Personer som har laglig umgängesrätt med minderåriga barn i Danmark.
  • Personer som är primära vårdnadshavare åt minderåriga barn i Danmark.
  • Personer som ska besöka allvarligt sjuka eller döende familjemedlemmar i Danmark.
  • Personer som reser in för en pågående behandling inom dansk sjukvård.
  • Personer som ska delta i en begravning i Danmark.
  • Personer som ska delta i ett rättsfall i Danmark.
  • Studerande vid en utbildningsinstitution som inte är stängd och där distansundervisning inte anbefalls.  

Källa: den danska polisens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet