Jesper Wasling, heraldiker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör heraldiker Jesper Wasling om varför danska kungahuset kan ha valt att ta bort tre kronor i videon: ”Äntligen har de gjort slag i saken” Foto: SVT

Danmark tar bort tre kronor – efter över 600 år

Uppdaterad
Publicerad

I 628 år har det danska riksvapnet inkluderat Sveriges tre kronor. Symbolen har lett till upprörda brev från Gustav Vasa och krig mellan Sverige och Danmark – men nu är den borta.

– Äntligen har de gjort slag i saken, säger heraldikern Jesper Wasling.

Förra nyårsafton levererade Danmarks forna drottning Margrethe II det chockartade beskedet att hon abdikerar från tronen. Även 2025 inleder det danska kungahuset med rubriker. Den svenska symbolen tre kronor har nämligen tagits bort från riksvapnet.

Fredrik X tillträdde för ett år sedan tillsatte han omgående en kommitté för att se över riksvapnet och resultatet är bland annat att den svenska symbolen slopas.

”De tre kronorna har tagits bort från vapnet, eftersom det inte längre har en aktuell karaktär och därför inte anses relevant”, skriver det danska kungahuset på sin hemsida.

Varför fanns tre kronor på Danmarks riksvapen?

– Det började 1397 när vi bildade Kalmarunionen: Sverige, Danmark och Norge. I det gemensamma nya vapnet valde man att använda alla deltagarnas vapensköldar. Den valda danska kungen var då även kung över alla länder, säger heraldikern Jesper Wasling och fortsätter:

– Men när Sverige bröt sig loss fortsatte den danska kungen att använda sig av det svenska vapnet och det blev ett sätt att hävda att man även var kung över Sverige.

Genom århundraden har det danska riksvapnet lett till upprörd brevväxling och krig mellan våra två länder. Hör Jesper Wasling berätta om historien och vad som nu ersätter de tre kronorna.

Det forna danska riksvapnet till vänster och det nya (från och med 2025) till höger. Foto: Danska kungahuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.