I en intervju med danska TV2 säger statsminister Lars Løkke Rasmussen, från liberala Venstre, att FN:s flyktingkonvention ”skapades i en helt annan tid, bortom den moderna globaliserade värld vi lever i”.
Antogs 1951
Flyktingkonventionen antogs 1951 som en reaktion på andra världskrigets fasor.
Dagens flyktingkris blir en stor utmaning för Danmark och Europa om den får fortsätta, menar Lars Løkke Rasmussen.
– Om detta fortsätter eller förvärras, då sitter vi inte bara med en dansk utmaning. Då vi sitter med en ännu tyngre europeisk utmaning. Då kommer det en tid när du kommer att behöva diskutera – och det kan Danmark kan inte göra ensamt – om du vill anpassa spelreglerna, säger Lars Løkke Rasmussen.
När TV2 frågar om han syftar på de konventioner som reglerar flyktingars rättigheter svarar Rasmussen:
– Ja, så kan man uttrycka det.
Stöds av fler partier
Venstres stödpartier Dansk Folkeparti och Liberal Alliance har varit inne på samma tongångar rapporterar TV2, och nu får de alltså med Rasmussen på sin sida.
– Jag förklarar mig öppen för diskussioner, och jag kan se att den invandringspolitik som vi har drivit i Danmark inspirerar mer och mer. Om man tittar på den reaktion som kom när vi tillkännagav våra flyktingåtstramningar – i Danmark, men också till viss del internationellt – så är det ju helt borta nu, säger Lars Løkke Rasmussen.
Danska regeringen vill strama åt asylpolitiken och har därför lagt fram 34 förslag för hur det ska ske. Bland annat vill regeringen att danska poliser ska kunna beslagta asylsökandes värdesaker.
Försvårar Danmarks åtstramningar
Ett problem med konventionen som statsministern ser det, är att regeringens förslag om att en flykting ska kunna återförenas med sin familj först efter tre år i Danmark, inte nu gäller alla flyktingar. Konventionen gör att reglerna påverkas av vilken typ av flykting det rör sig om.
Någon inskränkning av den grundläggande rätten till asyl är det dock inte tal om, menar Rasmussen.
– Nej, det kommer du heller inte kunna få igenom, säger han till TV2.
”Ska man kunna resa till Europa?”
Däremot kan man diskutera reglerna kring var en flykting har rätt att söka asyl.
– Den typ av diskussioner blir nödvändiga att ta. Om du bor i Turkiet och har varit där i två eller tre år och har undkommit kriget, borde man då helt enkelt kunna resa in Europa och söka asyl? Reglerna säger det i dag, men vi kommer att diskutera det, säger Lars Løkke Rasmussen.