Förra året fick 600 personer asyl i Danmark, skriver Jyllandsposten. Om danska Socialdemokraterna får som de vill ska det bli ännu färre i framtiden.
Enligt ett lagförslag som tas upp i folketinget i veckan ska den danska asylprocessen flyttas till ett tredje land, utanför EU. Det innebär att både asylprocessen och asyluppehållet för i princip alla flyktingar flyttar utomlands.
Får skarp kritik
Landet har tidigare fört diskussioner med flera eventuella värdländer i Afrika men än finns inga avtal med något av länderna.
– Det skulle vara en av de största förändringarna av dansk asyl- och flyktingpolicy sedan 1951, säger Martin Lemberg-Pedersen, lektor vid Center för avancerade migrationsstudier på Köpenhamns universitet till TT.
FN och EU anser att förslaget, om det blev verklighet, skulle underminera internationellt samarbete. Det har också fått massiv kritik från organisationer som Amnesty International, Röda Korset och Rädda Barnen. Mycket av kritiken handlar om att förslaget är för luddigt utformat.
– Man kan inte exportera sitt ansvar för att värna mänskliga rättigheter. Men lagförslaget är alldeles för oprecist för att vi ska kunna värdera utifrån ett människorättsperspektiv. Hur säkerställer man exempelvis en rättssäker asylprocess eller att flyktingar inte förföljs i det tredje landet? säger Louise Holck, direktör på Institut for menneskerettigheder, som är en statlig oberoende människorättsorganisation i Danmark till TT.
Måste ändå söka asyl vid gränsen
Ett huvudargument från S-regeringen i Danmark är att flyktingar inte längre ska behöva ta hjälp av människosmugglare för att ta sig in i Europa och inte heller företa sig den livsfarliga båtfärden över Medelhavet.
Men det nya förslaget innebär i praktiken inga förändringar för flyktvägen. De asylsökande måste fortfarande ta sig hela vägen till Danmark för att söka asyl vid den danska gränsen.
– Då ska de skickas ner till det här tredje landet för asylprocessen, säger Martin Lemberg-Pedersen.
Om asyl beviljas ska flyktingen inte integreras i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.
S-regeringens lagförslag tas upp för en andra behandling av folketinget på tisdag och på torsdag väntar omröstning.