I samband med stormningen av Capitolium i början av januari beslutade Facebooks vd Mark Zuckerberg att stänga av USA:s dåvarande president Donald Trump ”på obestämd tid”.
Facebook har i flera års tid kritiserats för hur de valt att hantera plattformens moderering. Därför tillsatte Mark Zuckerberg ett oberoende externt råd, kallat Tillsynsrådet, som ska fatta beslut om komplexa modereringsfrågor, och dit användare kan vända sig för att överklaga Facebooks beslut.
Deras nästa uppdrag: Bestämma om expresident Trumps bannlysning ska vara permanent.
”Jag kan säga vad jag vill om Facebook”
Tillsynsrådet består av 20 personer: en nobelpristagare och en lång rad professorer. Och Danmarks förra statsminister Helle Thorning-Schmidt.
– Jag har inget med Facebook att göra, jag får inte betalt av Facebook, jag kan säga vad jag vill om Facebook. Ingen av oss i rådet hade tackat ja om det inte hade varit ett oberoende organ, säger Helle Thorning-Schmidt till SVT Nyheter.
Hon tycker att Tillsynsrådet är ett steg i rätt riktning.
– Facebook har nu för första gången insett att det inte är de som ska bestämma vilket innehåll som ska publiceras. Facebook stängde av Trump på obestämd tid och nu har de frågat oss om det är ett korrekt beslut, och de har lovat att följa vårt beslut, säger Helle Thorning-Schmidt.
Men varför ska en dansk socialdemokratisk politiker få bestämma över Donald Trumps framtid på sociala medier?
Se Helle Thorning-Schmidt resonera i klippet ovan.