Vikarier och praktikanter är mest utsatta för sextrakasserier på jobbet. Oftast är det chefen som är förövare, visar en dansk studie. Foto: TT arkiv

Dansk studie: Vikarier och praktikanter mest utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Alla kvinnor riskerar att utsättas för sextrakasserier på jobbet, men mest utsatta är vikarier och praktikanter visar en dansk studie. I åtta fall av tio är det chefen som är förövare. 

Relativt ung och med en osäker anställningsform, så beskrivs det typiska offret i den danska studien. 

Chefer skyldiga

– De hotas av chefen att om de berättar så har de inga jobbutsikter, säger Anette Borchorst till Sveriges Radio.

Hon är professor i statskunskap vid Aalborg universitet och tillsammans med en kollega gått igenom samtliga domar i Danmark kring sexuellt ofredande på arbetsplatser – totalt 150 stycken sedan 1980-talet. Slutsatsen är att förövarna i närmare 80 procent av fallen är manliga chefer.

Uppsägning och depression

Forskningsresultaten, som presenteras i boken ”Seksuel chikane på arbejdsplatsen, följer också upp hur det gått för offren. Många säger upp sig eller blir avskedade och mår mycket dåligt efteråt med skuldkänslor och ångest. Många skiljer sig och risken för depression är kraftigt förhöjd, skriver Sveriges Radio som var först att berätta om studien.

Köper sig fria

Blott 150 domar på trettio år visar också att de flesta fall av sextrakasserier på danska arbetsplatser inte hamnar i domstol. Betydligt fler fall slutar med hemliga förlikningar och skadestånd på kanske några tiotusen kronor. Man slipper insyn, chefen går fri några fler åtgärder vidtas inte.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, menar att mycket talar för att undersökningsresultaten stämmer in även på svenska förhållanden.

Locket av

Enligt professor Anette Borchorst kan metoo-uppropet leda till att danska arbetsgivarna måste införa en nolltolerans och konkreta handlingsplaner mot sextrakasserier. 

– Jag tror att kampanjen kan lätta både tabut att prata om sextrakasserier och den skuld och skam som offren känner.

Danska studien om sexuella trakasserier

Referens:

Borchorst, A., & Agustin, L. R. (2017). Seksuel chikane på arbejdspladsen: Faglige, politiske og retlige spor. Aalborg Universitetsforlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.