I helgen kom flera rapporter om att en rysk invasion av Ukraina kunde ske den 16 februari. Ett av mediehusen som skrev om uppgifterna var amerikanska Politico. Men när onsdagen passerade hade någon invasion inte påbörjats.
– Om det beror på att det inte var påtänkt överhuvudtaget eller för att ryssarna reagerade på amerikanska informationen? Det vet vi inte, och det får vi sannolikt aldrig veta heller, säger Jan Hallenberg, USA-expert och forskningsledare vid UI.
Vi är osäkra, och det är bra för Ryssland
Enligt Johan Norberg, forskningsledare på FOI, finns det en enorm rundgång av overifierad information, och att det är svårt även för experter att till fullo förstå vad som egentligen händer.
– Vi ser en effekt nu där vi hålls i ovisshet. Vi är osäkra, och det är bra för Ryssland. Däremot har de förlorat den strategiska överraskningen, det vill säga militär uppbyggnad. Men man behåller det militära initiativet, såtillvida att om det skulle bli krig så väljer Ryssland tid, plats och styrka.
– Att man använder olika typer av vilseledning och bluff är inget konstigt, det är en del av krigskonsten, fortsätter han.
”Jag tror att taktiken påverkar Rysslands agerande”
USA fortsätter samtidigt sin taktik att läcka information om motståndarens nästa drag. Senast under torsdagen sa Joe Biden att risken för en rysk invasion är ”väldigt stor” och kan ske inom ”några dagar”. Men Jan Hallenberg tror inte att taktiken kommer urvattnas.
– Jag tror inte det, för det är ett så högt spel med så höga kostnader. Jag tror att den här taktiken påverkar Rysslands agerande.
– Men vi måste också inse att det här är en långsiktig plan som Ryssland har. De hade en upptrappning mot Ukraina i april 2021. De kan trappa upp när de vill med nya styrkor för att få igenom sina mål.