Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förvånad att han haft tillgång till den här typen av information – underrättelseexperten Joakim von Braun listar tre säkerhetsbrister inom det amerikanska försvaret. Foto: EBU

Därför hade 21-åringen tillgång till dokumenten

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Jack Teixeira som misstänks för att ha läckt Pentagondokument hade tillgång till massvis med hemligstämplat material. Nu väcks frågor kring säkerhetsklassningar och vem som har tillgång till vilka dokument.

Jack Teixeira har titeln ”cyber transport system specialist”, vilket innebär att han hade ansvar för militära kommunikationssystem. Han hade en högre säkerhetsklassning eftersom han arbetade med att skydda kommunikationssystemen från angrepp, uppger en person inom försvarsmakten för AP.

Experter både inom och utanför försvarsmakten har under en längre tid påpekat problemet med att säkerhetsklassad underrättelseinformation når en stor mängd anställda inom militären.

Misstänkta Pentagonläckan

New York Times uppskattning är att tusentals om inte tiotusentals personer har samma säkerhetsklassning som den gripne. Med den kan de se skyddade sajter inom Pentagon och andra underrättelsetjänster, men även dagliga underrättelsebriefings och detaljerade omvärldsanalyser.

– Det är helt uppenbart att alltför många människor har tillgång till alltför mycket topphemlig information, mer än de behöver, säger Evelyn Farkas, utrikespolitisk analytiker som jobbade i expresident Barack Obamas regering, till The New York Times.

Ändrades efter elfte september

Enligt amerikanska medier härrör problematiken från omfattande regeländringar som infördes efter terrorattackerna den 11 september 2001. Underrättelsetjänster började då att aktivt dela mer hemligstämplad information med varandra, enligt Glen Gerstell, tidigare chefsjurist vid USA:s nationella säkerhetsmyndighet (NSA).

Den ursprungliga tanken var god, säger han till The New York Times. Men det har gått överstyr.

– Vi har överdrivit och gjort det så behändigt och enkelt för ett brett spektrum av människor att ha tillgång, just för att vi aldrig mer vill hamna i en situation där vi kunde ha förebyggt något om vi bara hade delat med oss av en viss information.

Ett annat problem som lyfts är att relativt juniora personer tidigt får stort ansvar inom militären. Teixeira var vicekorpral  i Massachusetts nationalgarde.

Hör underrättelseexperten Joakim von Braun lista tre säkerhetsbrister inom det amerikanska försvaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet