Demonstranter, ung kvinna från Bangladesh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester har lett till sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i huvudstaden Dhaka. Foto: Reuters

Därför har protesterna brett ut sig i Bangladesh

Publicerad

Våldsamheterna fortsätter i Bangladesh. Protesterna, som pågått i veckor, grundar sig i ett missnöje mot ett kvotsystem för statliga jobb.

– De skjuter människor som fåglar, säger en av demonstranterna till AFP.

Sedan midnatt lokal tid råder utegångsförbud i hela landet till följd av de senaste dagarnas våldsamheter, där över 100 personer uppges ha dött, enligt AFP.

Demonstrationerna startades av studenter på landets största universitet i början av juli, och spred sig sedan till andra lärosäten och grupper i befolkningen.

Regeringen i Bangladesh har svarat med ett stort antal poliser, militärstyrkor som patrullerar på gatorna – och genom att begränsa internet.

Missnöje mot kvotsystem för statliga jobb

Protesterna grundar sig i ett missnöje mot det återinförda kvotsystemet som innebär att mer av hälften av de statliga jobben reserveras till utvalda grupper, framför allt till veteraner som deltog i landets befrielsekrig mot nuvarande Pakistan 1971 och deras familjemedlemmar.

Jobben är eftertraktade, eftersom arbetslösheten är hög och en stor del av befolkningen lever i fattigdom. Samtidigt menar kritiker att systemet gynnar regeringsvänliga grupper.

FN-topp: Djupt oroad över våldet

En talesperson från polisen uppger att över 300 poliser skadats i protesterna, samtidig vittnar en reporter från nyhetsbyrån AFP om hur polisen skjuter skarpt mot demonstranter.

Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uppger att han är djupt oroad över våldet, och uppmanar säkerhetsstyrkorna att respektera mänskliga rättigheter.

”Attackerna mot studentdemonstranter är särskilt chockerande och oacceptabla”, säger han i ett uttalande.

Nytt ljus på gamla motsättningar

Premiärminister Sheikh Hasina, som har styrt landet sedan 2009, har kritiserats för att leda utvecklingen i en allt mer auktoritär riktning. Människorättsgrupper har varnat för att oppositionella tystas.

Protesterna har även öppnat gamla skiljelinjer mellan de som kämpade för Bangladesh frihet, och de som anklagades för att samarbeta med regimen i Pakistan, skriver AFP.

Det är inte första gången kvotsystemet kritiseras, som till följd av tidigare missnöje avskaffades 2018. Efter ett fall i Högsta domstolen återinfördes systemet i juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.