Ett undantagstillstånd kan införas utan att konstitutionen påverkas, menar USA-experten Jan Hallenberg. Foto: Jim Watson och Guillermo Arias, AFP / TT

Så skulle Trumps undantagstillstånd fungera

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar med att införa undantagstillstånd för att finansiera muren mot Mexiko. Enligt USA-experten Jan Hallenberg skulle ett undantagstillstånd inte ha en större påverkan på amerikanska medborgares vardagliga liv i stort.

– De som direkt skulle påverkas är de som försöker ta sig in i USA, säger Hallenberg.

Under helgen fortsatte samtalen mellan företrädare för Vita huset och kongressens båda kammare för att försöka lösa landets budgetbråk, utan märkbara resultat. Landet går in i sin tredje vecka med delar av statsapparaten avstängd och hundratusentals federalt anställda utan jobb att gå till eller lön.

Samtidigt lutar president Donald Trump mot att införa undantagstillstånd för att säkra finansieringen till muren utan att behöva kongressens godkännande.

Kan hävda nationell kris

Exakt hur ett sådant undantagstillstånd skulle se ut är svårt att säga. Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet och USA-expert, är tydlig med att det inte rör sig om att konstitutionen och dess rättigheter upphävs, eller att militären tar över det dagliga arbetet.

– I detta fall innebär det att presidenten tar på sig ytterligare befogenheter. Han kan sätta in militär på specifika uppgifter, han kan lyfta och använda pengar som han normalt inte har tillgång till utan kongressens godkännande och han kan beordra federalt anställda att agera på andra sätt än de vanligen gör. Det innebär inte att militären tar över den dagliga makten, säger han.

Påverkar de som försöker ta sig in i USA

Jan Hallenberg Foto: Utrilkespolitiska Institutet

Det är svårt att se att ett sådant undantagstillstånd skulle ha någon större påverkan på den amerikanska befolkningen i sin helhet, mer än de direkt berörda, menar Hallenberg.

– Jag kan inte se att vanliga amerikanska medborgare, annat än i verkliga undantagsfall, skulle påverkas direkt. De som direkt skulle påverkas är de som försöker ta sig in i USA, de som bevakar USA:s gränser i olika befattningar och förstås de som verkar för att fler människor skall komma in i USA och kunna söka asyl eller uppehållstillstånd.

”Mest ett hot”

Trumps ord kan ses som en strategi för att sätta press på Demokraterna för att så snabbt som möjligt komma fram till en lösning om murens finansiering. Hallenberg utesluter inte att det kan hända, men samtidigt ligger det i båda sidors intresse att nå en överenskommelse.

– I nuläget tror jag mest att det är ett hot. Han använder det för att trycka på Demokraterna att vara mer kompromissvilliga. Men jag tror han själv anser att det optimala är att nå en överenskommelse. Ser man däremot på presidentens tidigare ageranden, och misslyckas man med att nå en kompromiss, är det inte osannolikt att han tar beslutet att införa ett undantagstillstånd. Sannolikheten ökar med tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.