Det är två ekonomiska problem som just nu överskuggar allt annat i USA:
För det första är en rad myndigheter stängda därför att kongressen inte har kunnat enas om en budget för det nya budgetåret som började den förste oktober.
För det andra är det frågan om att höja USA:s skuldtak – alltså hur mycket USA får låna. Inte heller här har kongressens båda kamrar – senaten och representanthuset – kunnat enas.
Det betyder att USA inte kan låna upp mer pengar. USA måste ställa in sina betalningar. Alltså konkurs. Kassan är tom den 17 oktober säger finansdepartementet.
Samma beslut
Kongressens båda kamrar måste fatta samma beslut för att besluten ska gälla. Och det går inte när senaten har demokratisk majoritet och representanthuset har republikansk.
Men att vi har kommit dit har med helt andra saker att göra än oenighet om budget och skuldtak. Visserligen har partierna olika åsikter i dessa frågor. Men i detta fall handlar det om något annat.
Det handlar om president Obamas sjukförsäkringsreform, Obamacare.
Den har en grupp extremt konservativa – den så kallade Tea Party-rörelsen – velat stoppa. De är en minoritet inom den republikanska partigruppen i representanthuset, men de har lyckats tvinga med sig fler.
Drivit framför sig
Det har funnits måttfulla republikaner – de har rent av varit i majoritet – men Tea Party har med sitt nästan aggressiva uppträdande lyckats driva den republikanska ledningen framför sig.
Vad de har gjort är att ställa upp villkor för att godkänna budgeten och höjningen av lånetaket. De har krävt – i olika omgångar – tilläggsbeslut som ska stoppa eller fördröja införandet av Obamacare.
Vad man kan förstå var det en plan som uppgjordes i somras bland konservativa krafter att koppla budgetfrågorna till att avskaffa Obamacare.
Det som nu har utlöst krisen och striden om Obamacare har alltså inte något med varandra att göra – mer än att Tea Party har bestämt sig för att utnyttja budget och skuldtak för att uppnå andra syften. Över 40 gånger har Tea Party försökt stoppa Obamacare genom omröstningar.
I senaten har på sistone vissa republikaner kunnat samarbeta med demokraterna och man har fått fram ett förslag till beslut som skulle ge USA en tillfällig budget till mitten av december och en höjning av skuldtaket fram till den 7 februari.
Motförslag stoppade kompromiss
Under tiden skulle man förhandla om andra budgetfrågor som ligger republikanerna om hjärtat. Obama har förklarat sig lyhörd för detta.
Detta skedde på tisdagen, men Tea Party lyckades driva igenom att republikanerna kom med ett motförslag som också skulle inkränkta på Obamacare.
Men Obama har vägrat att gå med på några som helst förändringar som rör Obamacare. Han anser att det är utrpressning. Obamacare är beslutd i laga ordning av kongresse och reformen har godkänts av Högsta domstolen.
Inget att diskutera
Enligt Obama finns det alltså inget att diskutera – åtminstone inte i samband med budget och lånetak.
Obama pekar också på att det skuldtak som man ska höja handlar om att finansiera projekt som kongressen tidigare har beslutat om. I det amerikanska systemet kan man besluta om ett program utan att först ha det finansierat via budgeten.
Obamas linje har varit att det är rent ut sagt kongressens förbaskade skyldighet att nu besluta om pengar till det som man tidigare har beslutat om.
Prestigefråga
Det här har blivit en prestigefråga där republikanska partiet nu har hamnat lågt i opinionssiffrorna. Men Tea Party-folkets nära nog fanatiska fixering vid Obamacare väger tyngre än omsorgen om hela partiets anseende.
Den amerikanske finansminister Jack Lew har sagt att den 17 oktober är USA:s kassa tom. Därför finns det en deadline för att lösa frågan om skuldtaket som är satt till vid midnatt natten mellan onsdag och torsdag Washingtontid.
Det är klockan sex på torsdag morgon svensk tid. Då får vi ser hur världens finansmarknader reagerar. USA har aldrig varit i denna situation förr. Ingen vågar överblicka följderna men många bedömare talar om ett globalt finansiellt kaos kan uppstå till följd av Tea Partys kamp mot Obamacare.