Valet till EU-parlamentet den 26 maj har beskrivits som ett ödesval. Värderingskonflikten är tydlig mellan de partier som vill ha ett utökat samarbete på EU-nivå och de högernationalistiska partierna som är starkt kritiska till EU och vill minska Bryssels makt och inflytande.
Opinionsbedömare spår att de högernationalistiska partierna kommer att stärka sin position i EU-parlamentet.
Agenda har fått möjlighet att intervjua två högt uppsatta politiker från bägge sidor i denna centrala diskussion inför EU-valet.
Det är partisekreterare Stanislas Guerini, från det nya franska regeringspartiet En Marche! - och talesmannen för Ungerns regering, Zoltán Kovács, från partiet Fidesz. Båda har varit på besök i Sverige de senaste veckorna och Agendas Christian Catomeris har fått möjlighet att träffa dem för enskilda intervjuer.
I flertalet frågor, som exempelvis om migrationen, står de på helt olika sidor. Medan det i andra frågor faktiskt finns en samsyn mellan dessa bägge partier, till exempel när det gäller frågan om ett gemensamt EU-försvar.
Ungefär samtidigt med dessa intervjuer gjorde EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans ett kort besök i Sverige. Timmermans är en av de mäktigaste personerna i EU-kommissionen som högra hand till kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Frans Timmermans, som ursprungligen är socialdemokrat från Nederländerna, ansvarar inom EU-kommissionen för frågor om lagstiftning, rättsstatens principer och stadgan om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Han har hamnat i centrum när det gäller EU-kommissionens hårda kritik mot Polen och Ungern, två medlemsländer som anses åsidosätta grundläggande EU-värderingar.
Agendas programledare Anna Hedenmo träffade nyligen Frans Timmermans för en intervju.
Med dessa inslag inleder Agenda bevakningen inför det stundande valet till Europaparlamentet i maj.
Rolf Tardell, redaktör Agenda.