Pål Wrange, docent i folkrätt. Foto: SVT

Därför kan inte Sverige ge Assange några garantier

Uppdaterad
Publicerad

Garantera att Julian Assange inte överlämnas till USA så går han med på förhör. Så låter Wikileaks ultimatum till svenska myndigheter. Men det är en omöjlighet, enligt flera experter.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson sade i dag att ett sätt att bryta det pågående dödläget är om ”svenska myndigheter utan reservationer skulle garantera att Julian (Assange) aldrig kommer att utlämnas från Sverige till USA”, skriver AFP.

Bland andra Carl Bildt har tidigare avfärdat sådana löften från politiskt håll eftersom ministerstyre är ett grundlagsbrott i Sverige, det vill säga att ministrar lägger sig i hur domstolar eller förvaltningsmyndigheter agerar i enskilda ärenden.

Julian Assange

Även folkrättsexperten Pål Wrange avvisar möjligheten att Sverige skulle ge sådana garantier.

-Sverige har ett utlämningsavtal med USA, så vi är i princip förpliktigade att utlämna personer som USA begär utlämnade förutsatt att ett antal förutsättningar är uppfyllda, säger Pål Wrange till SVT:s Rapport.

En sådan förutsättning är att dödsstraff inte får utdömas, en annan är att den handling som USA begär en person utlämnad för ska också vara ett brott enligt svensk lag.

Regeringen säger att någon begäran om utlämning till USA hittills inte har inkommit.

-Det gör det också svårt för regeringen att kunna se in i framtiden eftersom man inte vet vad en utlämningsbegäran skulle kunna avse, säger Pål Wrange.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange

Mer i ämnet