En kvinna i en kostym pekar mot en karta som visar gränsen mellan USA och Mexiko, medan en man i kostym står bredvid henne. Texten ”I FOKUS” är synlig ovanför kartan. Bilden tyder på en diskussion om gränsfrågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Build the wall?” – Så kan världens mest korsade gräns avgöra valet i USA och vad var det egentligen som hände med Trumps mur? Foto: TT/EPA/AP/Mapcreator

Därför kan muren mot Mexiko avgöra valet i USA

Publicerad

Inför årets USA-val har gränsen till Mexiko blivit ett slagträ i debatten mellan Republikanerna och Demokraterna.

Men hur blev det så, hur kan det påverka valet – och vad hände egentligen med Trumps mur?

– Det här är den fråga som Trump talar mest och helst om under sina kampanjmöten, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

En stenhård migrationspolitik har länge varit Donald Trumps hjärtefråga, och stora mängder väljare håller med.

Men nu har även Demokraterna valt en allt tuffare linje kring gränsfrågorna, i vad som beskrivs som en av de tydligaste förändringarna sedan Kamala Harris blev Demokraternas presidentkandidat.

USA-val 2024

– Joe Biden gick till val 2020 på en mer omtänksam migrationspolitik som ledord. Istället blev problemen vid gränsen så stora att även Demokraterna tvingades skruva åt lagstiftningen, säger Stefan Åsberg.

Migrationsfrågan är inte längre något som enbart republikaner eller invånare vid gränsen bryr sig om, utan är en fråga som berör stora delar av USA.

Se hur det blev så – och vilken betydelse gränsen kan få inför det kommande valet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet