Tvådelad bild. Till vänster människor som håller flaggor, bland annat Rysslands. Till höger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har Ryssland påverkat? Vilka kan konsekvenserna bli? SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås reder ut. Foto: SVT

Därför bryter två afrikanska länder med Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Två länder i Afrika har klippt sina band till Ukraina efter att ha anklagat Ukraina för att stötta terroristgrupper.

– Det är inte smart av Ukraina att göra uttalanden som tyder på att man stödjer de här grupperna, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Det började med att flera ryska Wagnersoldater dödades av Tuaregrebeller i norra Mali i slutet av juli.

Ukraina meddelade att de var inblandade i attacken, men var vaga om hur.

Kriget i Ukraina

– Rebellerna fick nödvändig information, och inte bara information, sa Andrij Jusov, talesperson för Ukrainas underrättelsetjänst, enligt The Guardian, då.

Det ledde till att Mali bröt sina diplomatiska förbindelser med Ukraina.

Även Niger har nu brutit alla diplomatiska förbindelser med Ukraina eftersom de stödjer ”terroristgrupper”, menar de.

– Det här är grupper som länderna i Sahara har kämpat med i årtionden och de utgör direkta hot mot länderna i de här regionerna, säger Johan Ripås.

Ukrainas utrikesdepartement har sagt att Malis beslut är förhastat och att anklagelsen saknar grund. Utrikesministern Dmytro Kuleba kallar Nigers beslut för ”beklagligt”, enligt Reuters.

Niger såväl som Mali styrs av en militärjunta som närmat sig Ryssland efter att ha tvingat bort franska styrkor från landet.

Wagnergruppen i Afrika

Den ryska paramilitära Wagnergruppen har sedan flera år tillbaka etablerat sig runt om i Afrika. Under 2023 fruktade experter att ett Wagnerbälte skapades över kontinenten.

I Centralafrikanska republiken hade gruppen förra året etablerat sig så starkt att ryska lärdes ut på en skola. På väggarna satt bilder på president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov.

– Ryssland gör allt för att underblåsa det som är negativt för Ukraina, och i förlängningen väst. Det handlar om sociala medier och Whatsapp-grupper där Frankrike framställs som en kolonialmakt som står på väst sida, och där Ryssland ska framstå som det nya fräscha alternativet som kommer in och hjälper att befria de afrikanska länderna.

Wagnergruppen ska också ha fått ta över guld- och diamantgruvor i utbyte mot militära tjänster.

I videon reder SVT:s Afrikakorrespondent ut varför de afrikanska länderna reagerat så starkt, samt om rysk inblandning kan ligga bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet