Att Kina lyckades medla mellan Saudiarabien och Iran och få dem att återigen etablera diplomatisk kontakt i mars 2023, sågs som en stor triumf.
Kina är den största importören av energi från Mellanöstern och hade intresse av att lugna ner konflikten i regionen.
– Kina vill behålla sin position som världens största handelsnation och med tiden bli världens största ekonomi. Då är det viktigt att ha goda relationer med alla nationer i världen, säger den fristående Kinarådgivaren Frédéric Cho.
Uppfattas som neutrala
Den 23 juni var det styrande partiet på palestinska Västbanken, Fatah, tillsammans med terrorstämplade Hamas på plats i Peking.
Parterna har haft en konflikt sedan Hamas körde ut Fatah från Gazaremsan 2007.
I Peking skakade representanterna dock hand och kom fram till att samarbeta efter att kriget i Gaza är över.
– Kina har historiskt sett nära relationer med Palestina och andra delar av arabvärlden – längre än vad man haft med Israel, säger Cho.
Kina ser sig själva som neutrala i Mellanöstern och flera länder i regionen håller med om påståendet, enligt Cho.
Israel har dock hittat kinesiska vapen i Gaza. Det är oklart om vapnen kommer direkt från Kina eller från tredje land.
Kina och kriget i Ukraina
Då Putin besökte Peking i mitten av maj kom Ryssland och Kina överens om att samarbeta mer. Handeln med Kina är mycket viktig för Ryssland för att upprätthålla sin ekonomi under sitt anfallskrig mot Ukraina.
Under besöket presenterade Kinas president Xi Jinping även en fredsplan för Putin, gällande kriget i Ukraina.
Kina hävdar själva att de är neutrala i kriget, trots den stora handeln och samarbetet med Ryssland.
I juli besökte sedan Ukrainas utrikesminister, Dmytro Kuleba, Kina för att diskutera handel och deras inställning till fredsförhandlingar.
Ukraina har varit tydliga med att inte vilja diskutera fred på Rysslands villkor och parterna konstaterade efter mötet att förhållandena för förhandling inte är ”mogna”.
Kina är en enpartistat och anklagas bland annat förtrycka den muslimska uiguriska minoritetsbefolkningen. De uppträder även hotfullt mot grannen Taiwan och har i måndags pressat flera länder från att avstå en konferens i Taiwan.
Varför vill och kan ändå Kina profilera sig som fredsmäklare? Ekonomisk vinning? Makt? Taiwan? Hör Frédéric Cho resonera i videon ovan.