Calle Fridh Kleberg på plats i Jerusalem, Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kina som vi har pratat om, som ju ser sig som en stormakt jämte USA med egentligen samma rätt eller samma naturliga roll i en internationell politik. Kina vill utöka sitt politiska inflytande i Mellanöstern” – hör mer av Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter på plats i klippet. Foto: SVT

Fredssamtal mellan Fatah och Hamas i Kina

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inleds fredssamtal mellan Fatah och Hamas i Kinas huvudstad Beijing. Kina hoppas att en lösning ska nås på hur det politiska styret ska se ut i Gazaremsan.

– Kina har redan makt i Mellanöstern och utökar gärna den, säger Börje Ljunggren, före detta ambassadör och senior medarbetare på UI.

Samtalen mellan Fatah och Hamas är den andra omgången av fredssamtal i Kina och i april hölls det senast samtalet, även då i Beijing.

Det palestinska styret har varit delat under en lång tid. Hamas kontrollerar Gazaremsan, medan Fatah, som internationellt erkänns som Palestinas legitima representant, styr på Västbanken.

Fatah är inte en stridande part i kriget, men våldsamheterna på Västbanken har trappats upp sedan krigets inledning.

– Palestinska myndigheten, där Fatah är ledande, har ofta samarbetat med Israel. Av den anledningen saknar de förtroende bland många palestinier, sa Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet tidigare till SVT.

Ska hitta en gemensam lösning

Enligt Kina går fredssamtalen ut på att hitta en gemensam mark mellan de här två grupperna. Samtalen ses också som en förutsättning för någon typ av palestinsk enighet och att man efter Gazakrigets slut ska kunna komma fram till hur Gazaremsan ska styras politiskt.

Men det finns en annan del till samtalen och varför de just hålls i Kina.

– Det är också viktigt att veta att det här är ett sätt för Kina att öka sitt inflytande och bygga sig en politisk roll som en sorts medlare och mellanhand i Mellanöstern, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Viktigt med goda relationer till Mellanöstern

Kinas roll globalt har växt mycket och i Mellanöstern har landet byggt upp en mycket mer omfattande relation. Kina har tidigare inte så ofta tagit på sig någon roll som fredsmäklare, men det har förändrats den senaste tiden.

– Kina har redan makt i Mellanöstern och utökar gärna den. De har goda relationer till både Iran, arabländerna och Israel. Dess roll växer och så gör dess ambitioner, inte minst i ”the global south”. Kina är idag största handelspartner för 145 länder. De kanske inte är älskade men de är närvarande och det är det de vill, säger Börje Ljunggren, före detta ambassadör och senior medarbetare på Utrikes­politiska institutet.

Enligt Ljunggren finns det ett utrymme för Kina i Mellanöstern att agera och spela en roll. Kina vill gärna vara ett framstående land med kontakter runt om i världen och i Mellanöstern finns det ett rum att fylla.

– USA är hårt knutet till Israel och då finns det ett utrymme för Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.