Ren Dazhi, Xiongan utrikesrepresentant,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stad där en superdator ska hantera allt – 2035 kan det bli verklighet i Kina. I videon berättar Ren Dazhi, Xiongans utrikesrepresentant, om projektet. Foto: SVT

Här bygger Kina en stad som ska kontrolleras av AI

Publicerad

En högteknologisk stad som kallas ”en ny plan för millenniet”. Här kontrolleras och övervakas allt från trafik och vattenledning till ekonomiska transaktioner av en datacentral i mitten av staden.

– Att planera en hel stad från början till slut är något som aldrig gjorts i mänsklighetens historia, säger Ren Dazhi, Xiongans utrikesrepresentant.

Staden är ett politiskt projekt – en idealstad enligt Xi Jipings politiska ideologi. Hittills har Xiongan kostat motsvarande 1000 miljarder svenska kronor.

Men det har inte varit någon rusning till staden hittills. Idag bor det 1,3 miljoner människor i Xiongan. När det står klart 2035 är planen att staden ska vara hem för 5,3 miljoner människor.

AI

Inte vem som helst får köpa en lägenhet

Xiongan har ingen fri fastighetsmarknad – det som sägs vara kärnan i den rekordsnabba framväxten av megastäder som Shanghai och Shenzhen. Istället ska man ansöka och få tillstånd att köpa en lägenhet.

– Om alla fick köpa fastigheter här, inklusive alla förmögna personer, då skulle ju fastighetspriserna stiga, och om man ser till de som ska köpa boende för att bo i, så skulle det ge dem problem. Och därför vill vi bara att de som jobbar här ska kunna köpa bostad, säger Ren Dazhi.

Går emot modellen

Enligt internationella ekonomer borde Kina satsa på att förändra den ekonomiska modellen genom att främst satsa på inhemsk konsumtion och bort från stora statliga investeringar. Men president Xi gör precis tvärtom. Den kinesiska ekonomin satsar nu istället stort på avancerad teknologisk tillverkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet