Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning, berätta om konflikten i klippet.

Därför är styret på de palestinska områdena uppdelat

Uppdaterad
Publicerad

Israel har sagt att de genom kriget ska förgöra Hamas. Men vilka ska styra Gaza om Hamas försvinner?

– Västbanken behöver en lösning och sedan länka samman Gaza till den inom ramen för en tvåstatslösning, säger den palestinska premiärministern Mohammad Shtayyeh till the Guardian.

Det palestinska styret är uppdelat sedan många år tillbaka. På Gazaremsan styr Hamas, och på Västbanken partiet Fatah, som är internationellt erkänt som Palestinas lagliga representant.

Fatah är inte en en stridande part i kriget, men våldsamheterna på Västbanken har trappats upp sedan krigets inledning. Civila palestinier i Västbanken rapporterar bland annat till BBC att israeliska bosättare drivit ut dem från sina hem – och i vissa fall till och med dödat dem.

Krig mellan Israel och Hamas

Palestinska myndigheten, där Fatah är ledande, har ofta samarbetat med Israel. Av den anledningen saknar de förtroende bland många palestinier, enligt Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet.

– Den palestinska myndighetens existens upprätthålls av att man bidrar till att upprätthålla Israels säkerhet. Det har under en lång period upplevts som inte särskilt legitimt hos den palestinska befolkningen.

Varför är styret mellan de palestinska områdena uppdelat?  Hör Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning, förklara i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet