Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det började rinna från ögonen och näsan, säger Ali Abu Samra som är en av ett 100-tal evakuerade invånare från byn Dhayra i södra Libanon. Foto: svt

Human Rights Watch: Israel har använt vit fosfor vid attacker

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär har använt det kontroversiella ämnet vit fosfor i samband med bombningar mot mål i Libanon och Gaza. Det hävdar människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch.

Under de senaste veckorna har det kommit flera vittnesmål från civila som berättar om attacker med det kontroversiella ämnet vit fosfor i södra Libanon.

Fosforammunition kan användas lagligt för att till exempel markera militära mål, men enligt Genevekonventionen är den förbjuden att använda i områden där det finns civila.

Krig mellan Israel och Hamas

Israel förnekar

– Vit fosfor bränner allt det kommer i kontakt med. Det är lättlöstligt i fett och kan bränna ända till benet, säger Ramzi Kaiss på människorättsorganisationen Human Rights Watch till SVT Nyheter.

Israels armé förnekar användandet av vit fosfor, men Human Rights Watch säger sig ha bevis för att Israel använt ämnet vid attacker i Libanon och Gaza under de senaste veckorna.

Israeliska ambassaden i Sverige kommenterar uppgifterna skriftligt så här:

”Den huvudsakliga typen av rökgranater som används av israeliska försvarsmakten (IDF) innehåller inte vit fosfor. Andra sorter av rökgranater, som innehåller vit fosfor, är inte olagliga och många västerländska försvarsmakter besitter dem, inklusive IDF. IDF:s rutiner kräver att sådana granater inte används i tätbefolkade områden, med vissa undantag. Detta överensstämmer med och går utöver kraven i internationell rätt. IDF använder inte sådana granater i angreppssyfte.”

Starta klippet för att se några evakuerade invånare från en by i södra Libanon som uppger att deras hus bombats med just vit fosfor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet