Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre platser där kriget kan eskalera – hör överstelöjtnant Anders Ekholm i klippet. Foto: SVT/Mapcreator

Överstelöjtnant: Hamas vill se flerfrontskrig

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att kriget mellan Israel och Hamas ska sprida sig till fler områden växer sig allt starkare.

Vid gränsen till Gaza står israeliska trupper redo för en markinvasion, men läget är spänt även vid gränsen till Libanon och på Västbanken.

Israeliska försvarets talesperson, Jonathan Conricus, sade i en en intervju till Reuters under fredagen att Hamas försöker dra in Israel i ett två- eller trefrontskrig.

– Hotet är förhöjt, sa Conricus.

I Gaza fortsätter luftattackerna. På fredagsmorgonen bombade Israel områden på södra Gazaremsan, samma områden dit palestinier uppmanats ta sig för att söka skydd.

På det av Israel ockuperade Västbanken har minst 74 palestinier dödats sedan kriget startade den 7 oktober. Ytterligare tecken på upptrappning är den israeliska evakueringen i norr. Under fredagen gick Israel ut och meddelande evakuering av staden Kiryat Shmon som ligger nära Libanons gräns.

”Hamas vill ha med sig Hizbollah”

Anders Ekholm, överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan, delar analysen att Hamas vill se ett flerfrontskrig. Hamas förhoppning är att få med sig partners, framförallt den Iransstödda shiamilisen Hizbollah, säger Ekholm.

– Hamas vill ha med Hizbollah för att på så sätt få till ett flerfrontskrig. Då måste israeliska försvarsmakten avdela en hel del styrka i norr som man då inte kan använda i söder, säger Ekholm och fortsätter:

– Samma logik föreligger i frågan att elda på våldsyttringar på Västbanken.

Höjt tonläge och protester

Tonläget kring konflikten höjdes redan tidigare i veckan.

I en intervju i CBS's 60 minutes fick USA:s president Joe Biden en fråga om sitt budskap till Iran och Hizbollah. ”Gör det inte, gör det inte, gör det inte” blev svaret med ett förtydligande om att han syftar på att komma över gränsen till Israel eller ytterligare eskalera kriget. USA har också skickat ett hangarfartyg till regionen och upprepat sitt stöd för Israels säkerhet.

Iran har å sin sida hotat med att man kommer att agera om Israel invaderar Gaza.

Se vilka områden som riskerar en ökad eskalering i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.