• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisa Strömbom, docent i statsvetenskap förklarar anledningen till att Israel bromsar sin markinvasion mot Hamas i klippet. Foto: SVT

Därför dröjer Israels markoffensiv i Gaza – och det talar emot

Uppdaterad
Publicerad

Israel väntas genomföra en markinvasion mot Gazaremsan – något som landet med få undantag har undvikit de senaste 15 åren.  

– Nu har man som mål att i princip rensa bort Hamas ledarskap. Så var det inte vid tidigare markinvasionerna, man har ett mer omfattande mål nu, vilket är svårare att uppnå, säger statsvetaren Lisa Strömbom.

Sedan Israel drog sig ur området 2005 har den israeliska militären med få undantag, som 2009 och 2014, undvikit att gå in i Gazaremsan med markstyrkor.

Men Israels motreaktion på Hamas brutala attack den 7 oktober har varit kraftfull. Planen den här gången är enligt Israel att utplåna terrororganisationen, men redan nu har även många civila dött i bombningarna av Gaza.

– Man är beredd att omvärdera motviljan att gå in i det här området, säger Anders Ekholm, överstelöjtnant på Försvarshögskolan och expert på israelisk krigsstrategi.

– Omfattningen av den mobilisering vi ser nu är helt ny, säger Lisa Strömbom, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Tre experter om den väntade israeliska markoffensiven

Tilltagande våld

Utgångsläget inför en eventuell markinvasion är att israeler och palestinier står längre ifrån varandra än någonsin, enligt Michael Schulz, professor freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

Kontaktytorna är få och i stället har våldet tilltagit med tusentals döda sedan den 7 oktober. Varken vid markinvasionerna 2009 eller 2014 var Israels mål att bekämpa Hamas lika uttalat som nu.

– Om det fanns en annan plan då vet vi inte, men Israel gick inte “hela vägen” i de offensiverna. Om det beror på att det vara svårare än väntat, om civila offer skapade ett svårt läge opinionsmässigt eller om Hamas kämpade emot och att det kostade för mycket för Israel är svårt att avgöra, säger Michael Schulz.

Risker för civila

Samtidigt i Gaza, där just nu ingen släpps in och ingen kommer ut, försöker många civila ta skydd. Organisationen Läkare utan gränser ser uppenbara risker om det framöver blir strider i tätbefolkade områden.

– Civila riskerar att komma väldigt nära där strider pågår och civila riskerar att drabbas väldigt hårt, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare vid Läkare utan gränser.

Israels militära strategi

  • Sedan 2007, då terrororganisationen Hamas fått makten i Gaza efter ett omtvistat val, har området varit föremål för en blockad av Israel.
  • Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera krig.
  • Israels militära strategi för att hantera Hamas har framförallt handlat om att avskärma Gaza och avskräcka terrororganisationen. Det genom stängsel, att hitta och förstöra Hamas omtalade tunnlar, att bygga upp luftvärn för att skjuta ned raketer och att genomföra angrepp från luften och att samla in underrättelseinformation.
  • Vid större angrepp från Hamas eller allierade grupper har Israel genomfört omfattande luftangrepp, till exempel 2021.
  • Senast Israel gick in med marktrupper i Gaza var 2014. Drygt 70 israeler och över 2 000 palestinier dog.
  • Israels flygvapenchef Tomer Bar har sagt till israeliska medier att man den här gången med ”aggressiv” beskjutning av Gazaremsan med både drönare och stridsflyg förbereder för en så “effektiv operation som möjligt” för soldaterna som ska gå in på marken.
  • Israel har uppmanat alla medborgare i Gaza att ta sig söderut inför en förväntad markinvasion.
  • Försvårande för Israel jämfört med tidigare markoperationer är att Hamas och ”andra palestinska militanta grupper” misstänks ha tagit nästan 200 personer som gisslan som hålls fångna i Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.