Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Libanon har inte själva mycket att säga till om gällande om en potentiell krigsfront i landet. ”I slutänden ligger beslutet hos Iran”, säger Hizbollahexperten Nicholas Blanford. Foto: Emil Larsson/SVT

Så kan kriget få en front i Libanon: ”Upp till Iran”

Uppdaterad
Publicerad

Israel har på söndagen än en gång bombat mål i södra Libanon, varifrån shiamilisen Hizbollah hotat att avfyra långdistansrobotar mot Israel. Enligt Hizbollah-experten Nicholas Blanford är det milisen – och Iran – som avgör om Libanon kan bli en ny front i kriget.

– Libaneserna är helt maktlösa, säger han till SVT.

Den libanesiska shiamilisen Hizbollah står Hamas nära, och har dagligen attackerat israeliska mål efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Israel har svarat med attacker i Libanon. Hittills uppges drygt femtio medlemmar i Hizbollah, och minst fem israeliska soldater dödats i stridigheterna i gränsområdet, och oron för att en till krigsfront ska öppna upp ökar.

Enligt Nicholas Blanford, expert på Hizbollah, kan Libanon själva inte vara med och besluta om kriget kommer att sprida sig in i landet.

Krig mellan Israel och Hamas

– I slutändan ligger beslutet hos Iran. Libaneserna är helt maktlösa. Libanons premiärminister erkände förra veckan i en intervju att beslutet om krig och fred inte ligger i hans händer, säger han.

Hizbollah är terrorklassat av flera länder, bland andra USA och Tyskland. EU har terrorklassat dess väpnade gren.

Hör Nicholas Blanford berätta om situationen i gränsområdet Libanon-Israel i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risken för att Libanon ska dras in i kriget växer. Hör SVT:s utrikesreporter om alliansen mellan terrorstämplade Hamas och Hizbollah. Foto: SVT/Jalaa MAREY / AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet