Varför stängde Ryssland ner internet? Är de extra sårbara? Här svarar experten på tre frågor om ryska taktiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför stängde Ryssland ner internet? Är de extra sårbara? Här svarar experten på tre frågor om ryska taktiken. Foto: Storyblocks

Ryssland stängde ner internet: ”En övning inför krig”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan 4 och 5 juli genomfördes ett test: Ryssland kopplade bort sig från det globala internet. Ryska medborgare kunde inte längre nå sajter som Google och Wikipedia. Ryska webbtjänster gick däremot att nå.

Samtidigt uppges att vissa statliga företag och myndigheter fick problem. Enligt tankesmedjan ISW kopplades troligen det ryska järnvägsbolaget bort och flera teleoperatörer rapporterade störningar.

Tester för att koppla bort Ryssland från internet har skett tidigare. 2019 antog landet en lag om ett eget internet, ”Runet”. Enligt den ryska mediesajten RBK, som har nära band till staten, är syftet att kunna skydda landet mot yttre cyberhot.

Försvar mot USA

Mattias Wåhlén, analytiker med rysk inriktning på cybersäkerhetsföretaget Truesec och med bakgrund inom FRA, bekräftar att syftet knappast är att hindra medborgarna från att använda nätet fritt.

– Att kapa all digital trafik in och ut ur landet är ett grovt ingrepp som skadar den egna ekonomin. Det är en krisåtgärd, säger han.

Nya cyberattacker

Samtidigt har Ryssland experimenterat med självspridande cybervapen, berättar Mattias Wåhlén. Viruset ”NotPetya” användes mot Ukraina, men spreds vidare över världen och orsakade till slut skador även i Ryssland. Att kunna koppla bort sig från internet kan möjliggöra nya attacker.

– Det är både ett sätt att stoppa cybervapen från väst, men kan också göra det möjligt att släppa loss självspridande cybervapen på internet utan att själv bli drabbad.

I klippet: Tre frågor med expertern.”USA sitter på många fördelar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.