Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2015 lamslog en rysk cyberattack elnätet för hundratusentals ukrainare – se bilderna inifrån kontrollrummet i klippet. Foto: SVT

Professor: ”Vi har överskattat det ryska cybervapnet”

Publicerad

Budskapet var tydligt efter Rysslands invasion av Ukraina: Kriget skulle bli det första att fullt ut ta steget ut i cyberrymden. Ett år senare kan de framgångsrika massiva cyberattackerna räknas på en hand.

– Det är ganska tydligt att vi har överskattat Rysslands förmåga, säger KTH-professorn Pontus Johnson.

Oron för omfattande cyberangrepp som präglade krigets första veckor var inte obefogad. De senaste åren har Ryssland upprepade gånger genomfört attacker mot Ukrainas elnät.

Men domedagsscenarierna om kollapsade finanssystem och nedsläckta städer har hittills inte blivit av.

Kriget i Ukraina

Enligt Pontus Johnson, professor vid KTH och föreståndare för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet, kan de uteblivna attackerna delvis förklaras av bristande planering. Att genomföra komplicerade cyberattacker tar tid, förklarar han.

– Jag tror att i stort sett hela den ryska militära apparaten var ganska oförberedd på kriget.

Bättre försvar

En annan förklaring ligger i att Ukraina helt enkelt blivit bättre på att försvara sig, samtidigt som man fått omfattande stöd från västerländska aktörer i form av såväl utrustning som utbildning.

– De har sedan 2014 tränat sig själva och blivit tränade i att försvara sina system. Ryssland har ju utsatt dem för lågintensiva cyberangrepp under ett decennium, säger Pontus Johnson.

Orealistiska förväntningar

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), delar bilden av att Ukrainas försvar stärkts kraftigt de senaste åren. Samtidigt har förväntningarna på Ryssland varit orealistiska, menar hon.

Hon lyfter också det faktum att Rysslands egna cyberförsvar tycks vara ännu mer eftersatt än dess offensiva gren.

– Även Ryssland har ju blivit utsatt för massiva cyberangrepp under 2022. Om man jämför är det nog så att det samhälle som har flest samhällsfunktioner igång är det som är mest sårbart, och i det här fallet har det varit Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet