Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oavsett var jag jobbar så utvecklar jag rysk teknologi – så jag antar att jag redan är en tillgång för staten”, säger Dima. Hör ingenjören berätta om att jobba kvar mot sin vilja i klippet. Foto: Filip Brusman

Dima protesterade mot kriget – tvingas nu utveckla teknik åt staten

Publicerad

Medan ryska IT-specialister lämnar landet i drivor finns andra som stannar kvar mot sin vilja. En av dem är Moskvabon Dima som på sitt jobb utvecklar mjukvara som används av staten.

– Det finns inga alternativ, säger han.

Dima, som egentligen heter något annat, är i 20-årsåldern men har redan flerårig erfarenhet som ingenjör på ett ledande it-företag i Moskva. Sedan skolåren har han dock haft ett annat mål i sikte: Europa.

– Jag är en teknikkille och har alltid velat jobba med teknologi i framkant. Det är ett mirakel om något sådant ens är tillgängligt här, säger han.

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina blev spiken i kistan för Dima. Han deltog i protester mot Putin där han både greps och bötfälldes, men det var det ryska folkets motståndsvilja som övertygade honom om att försöka lämna.

– Det var så lite folk att jag blev äcklad.

”Våra löner går inte att jämföra”

Att lämna Ryssland har dock visat sig lättare sagt än gjort. Dima studerade tidigare på universitetet men hoppade av när han erbjöds jobb. Utan en formell examen är möjligheterna på den internationella arbetsmarknaden begränsade. De flesta företag tittar inte ens på hans CV – andra säger att han är för ung, berättar han.

Istället har han siktet inställt på att studera utomlands, men även där har han stött på problem.

– Det visar sig att utbildning på engelska är väldigt dyrt. Antingen är studieavgiften hög eller så är levnadskostnaderna det. Jag tjänar alla mina pengar själv och våra löner går inte ens att jämföra med europeiska löner.

Lär sig ett tredje språk

De flesta av Dimas vänner befinner sig i samma sits och försöker hitta andra vägar att lämna, förklarar han. Själv satsar ha på att lära sig ett tredje språk för att slippa de höga studieavgifter som ofta kommer med utbildningar på engelska.

– Jag hoppas på att det kommer kunna ske inom ett år. Som det är nu tror jag inte att jag kommer att sakna Ryssland alls. Längre fram får vi se, säger Dima.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på it-specialister gör Ryssland allt mer benägna att söka nya allierade, enligt Vendil Pallin. Hör experten om hur landet kan försöka kompensera förlusterna i klippet. Foto: AP/TT & Filip Brusman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet