För EU:s del innebär leveransstrulet ungefär 60 procent färre doser än vad som räknats med mellan januari och mars.
Irritationen växer. EU vill få det man betalat för. Hur Astra löser det är upp till dem menar EU. Vi gör så gott vi kan, har Astra svarat som tidigare i veckan även meddelade att det inte är möjligt att frångå avtalet med Storbritannien för att kompensera EU-länderna.
Storbritanniens inrikesminister Michael Gove instämde i att det inte var ett alternativ.
– Nej, det viktigaste är att se till att den plan som vi kommit överens om och som vårt vaccinationsprogram bygger på också genomförs, sade han tidigare i en intervju i BBC Radio.
”Spänner musklerna”
SVT:s David Boati berättade om ett EU som nu spänner musklerna samtidigt som britterna försvarar sina doser. På de brittiska tabloiderna syns rubriker som ”Nej, ni får inte våra vaccin” och ”Själviska EU vill ha vårt vaccin”.
– Det är inte utan en viss skadeglädje som tabloiderna konstaterar att Storbritannien ligger ganska långt före EU i sitt vaccinationsprogram. Nu fortsätter de få sina vaccin som planerat medan EU inte får det. De som var för Brexit menar att det ett argument för att det var rätt val att lämna EU.
”Prestigeseger för Johnson”
Storbritannien har varit hårt drabbat av det muterade viruset och ökade smittotal.
– Det får ses lite som en slags presitgeseger för Boris Johnson. Samtidigt ska man kanske inte ta tabloiderna på för stort allvar. De underblåser gärna konflikter och använder en landskamps-retorik, säger David Boati.
Hör SVT:s Europakorrespondent David Boati berätta mer om vaccin-konflikten i klippet ovan.