Experten: ”De vill skapa en islamisk stat i Mali”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorattacken i Mali var ingenting förvånande i landet som har levt med terrorhot i flera år nu, menar Maliexperten Magdalena Tham Lindell. – För de här grupperna är Mali huvudfienden, säger hon.

Gisslandramat i Malis huvudstad Bamako ska ses som ett i raden av dåd i landet, menar Magdalena Tham Lindell som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och expert på Mali.

– Jag tror inte att någon som följer Mali eller bor i Mali är förvånad. Hotet har legat tungt på landet sedan 2012 då terrorister, bland andra al-Qaida i Islamiska Maghreb tog över stora delar av landet. Mali befinner sig i krig med en rad väpnade islamistiska grupper, säger Magdalena Tham Lindell i SVT:s Aktuellt.

Konflikt i Mali 2012

Al-Qaida grupp som vill skapa kalifat

Hon nämner flera terrordåd, bland annat mot en restaurang i Bamako, ett hotell i en annan stad i Mali samt attacker mot FN:s styrkor i Mali.

– Det här var en spektakulär gisslansituation men ska fortfarande ses som ett terrordåd i en rad av andra i Mali.

Terrorgruppen Al-Mourabitoun gick ut på Twitter och tog på sig terrordådet. Sedan gav de samma budskap i ett inspelat budskap som man skickade till tv-kanalen Al-Jazeera. Gruppen är lojal med al-Qaida och allierad med AQIM, Al-Qaida i Islamiska Maghreb.

– Om det nu var de som ligger bakom – det vet vi inte ännu – så vill de införa ett islamiskt kalifat, en egen stat med sharialagar. Samt en region fri från utrikes inblandning och närvaro, säger Magdalena Tham Lindell.

Verkar framför allt i regionen

Sverige har personal i Mali, men Magdalena Tham Lindell kan inte bedöma om de här grupperna kan utgöra ett hot mot Sverige.

– De här grupperna har framför allt verkat i den här regionen. Men anledningen till att Frankrike är där är framför allt för att man har sett att om de här grupperna får vara i fred så kan de utveckla förmågan att slå till på annat håll. Men jag kan inte bedöma om de har den förmågan i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet