Gisslandramat i Malis huvudstad Bamako ska ses som ett i raden av dåd i landet, menar Magdalena Tham Lindell som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och expert på Mali.
– Jag tror inte att någon som följer Mali eller bor i Mali är förvånad. Hotet har legat tungt på landet sedan 2012 då terrorister, bland andra al-Qaida i Islamiska Maghreb tog över stora delar av landet. Mali befinner sig i krig med en rad väpnade islamistiska grupper, säger Magdalena Tham Lindell i SVT:s Aktuellt.
Al-Qaida grupp som vill skapa kalifat
Hon nämner flera terrordåd, bland annat mot en restaurang i Bamako, ett hotell i en annan stad i Mali samt attacker mot FN:s styrkor i Mali.
– Det här var en spektakulär gisslansituation men ska fortfarande ses som ett terrordåd i en rad av andra i Mali.
Terrorgruppen Al-Mourabitoun gick ut på Twitter och tog på sig terrordådet. Sedan gav de samma budskap i ett inspelat budskap som man skickade till tv-kanalen Al-Jazeera. Gruppen är lojal med al-Qaida och allierad med AQIM, Al-Qaida i Islamiska Maghreb.
– Om det nu var de som ligger bakom – det vet vi inte ännu – så vill de införa ett islamiskt kalifat, en egen stat med sharialagar. Samt en region fri från utrikes inblandning och närvaro, säger Magdalena Tham Lindell.
Verkar framför allt i regionen
Sverige har personal i Mali, men Magdalena Tham Lindell kan inte bedöma om de här grupperna kan utgöra ett hot mot Sverige.
– De här grupperna har framför allt verkat i den här regionen. Men anledningen till att Frankrike är där är framför allt för att man har sett att om de här grupperna får vara i fred så kan de utveckla förmågan att slå till på annat håll. Men jag kan inte bedöma om de har den förmågan i dag.