Demokraten Sarah McBride blev USA:s första transperson i senaten, och republikanen Marjorie Taylor Greene skapade rubriker genom att hylla konspirationsrörelsen Qanon. Foto: TT

Demokraterna spås behålla makten i representanthuset

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som USA:s kommande president röstas fram, ska även kongressens båda kammare fyllas med nya – eller omvalda  – representanter. Tidigt under onsdagsmorgonen var indikationerna att demokraterna kommer behålla makten i den ena, representanthuset. Med två tredjedelar av valkretsarna räknade hade partiet tagit två av tidigare republikanska platser i kammaren. Samtidigt blir Sarah McBride historisk som landets första transperson att vinna en plats i en delstatssenat.

Här kan du se det preliminära valresultatet i USA

Demokraterna hade inför valet 232 stolar av totalt 435  i det amerikanska representanthuset.

Presidentvalet i USA 2020

När ungefär hälften av valkretsarna räknats hade partiet behållit de flesta av stolarna som spåddes ligga i riskzonen för att tas över av Republikanerna. Vid 04-tiden på morgonen slog därför både Fox news och NBC fast att representanthuset ser ut att förbli kontrollerat av Demokraterna.

Senaten en nyckel

I valet till senaten – kongressens andra kammare – är utgången tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid något mer oviss. Det officiella resultatet tros även dröja.

35 av 100 platser ska tillsättas i årets val , och av dem tillhör 23 i dagsläget Republikanerna.

Tre eller fyra stolar är vad demokraterna behöver för att få kontrollen över senaten, beroende på utgången i presidentvalet.

Skulle detta sammanträffa med att de behåller makten i representanthuset och med att Joe Biden utses till vinnare i presidentvalet går amerikansk politik ”in i en helt ny era”, skriver AP.

Nio stolar kan byta parti

Nio av stolarna som hålls av Republikanerna lutar antingen i opinionsundersökningar nu mot demokratiska kandidaterna, eller så står det och väger. I jämförelse är det bara en stol som hålls av Demokraterna som lutar åt att tas över av en republikan, skriver USA Today.

De sju som det anses stå och väga kring vid 05-tiden på morgonen var två stolar i Georgia, och en vardera i Maine, Iowa, Montana, North Carolina och South Carolina. Demokraten Sarah McBride från Delaware var den första att skapa rubriker då hon blir landets första transperson att vinna en plats i en delstatssenat.

Ytterligare två personer som rönte uppmärksamhet i valet till representanthuset var Marjorie Taylor Greene från Georgia som skapat rubriker genom att hylla konspirationsrörelsen Qanon och Texassegrande republikanen Ronny Jackson, även känd för att ha jobbat som president Trumps läkare.

Jackson har sagt att Donald Trump har fantastiska gener och skulle kunna bli 200 år gammal.

Under onsdagsmorgonen rapporterar New York Times att även Cori Bush blivit historisk då hon, genom att besegra republikanen Anthony Rogers, blir den första svarta kvinnan att representera Missouri i kongressen.

”The squad”, som består av de omtalade demokraterna Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley har också blivit återvalda, rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet