Peter Johnsson är författare och journalist och har följt aktuella frågor i Polen under många år. Foto: Privat

”Demokratin satt ur spel” i Polen, anser författare

Uppdaterad
Publicerad

Den högernationalistiska regeringen i Polen har fått kritik för kontroversiella nya lagar, både från EU-håll och från USA och Israel. Författaren och journalisten Peter Johnsson har följt aktuella frågor i Polen under lång tid. Hans nyligen utkomna bok ”Polen! Quo vadis?” skildrar den sittande regeringens snabba omdaning av det polska samhället.

Vad anser du om den polska regeringens sätt att genomdriva sina nya lagar?

– Normal parlamentarism existerar inte längre i Polen. Demokratins spelregler har ställts åt sidan. Regeringen har inte tillåtit konsultationer och debatt. Stora frågor som vanligen ska behandlas i utskotten i månader tillsammans med oppositionen har klubbats igenom i expressfart på några dagar, ofta i forcerade nattmanglingar.

Polen i förändring

Har inte oppositionen ett ansvar att påverka?

– Oppositionen har försökt att göra motstånd. De har till och med ockuperat plenisalen och blivit utslängda av talmannen. De har hindrats från att delta i budgetarbetet. De kan inte göra något mot denna ”demokratur”. Regeringen håller sig formellt till spelreglerna men sätter i praktiken demokratin ur spel.

Hur ser regeringens plan ut?

– Polens starke man Jaroslaw Kaczynski framhåller gång på gång att det handlar om en samhällsrevolution i nationell riktning, ett uttryck som ofta används av auktoritära ledare. De två första stegen var att ta kontroll över medierna och över konstitutionsdomstolen och rättssystemet. Justitieministern har nu rätt att utan motivering avskeda vilka domare han vill. Detta sker i domstol efter domstol. Det positiva är att det finns ett starkt motstånd bland många jurister att ta jobben som då blir lediga.

Men hur förklarar du att regeringen har ett starkt stöd hos befolkningen?

– Självklart har det varit populärt med sänkningen av pensionsåldern och höjningen av barnbidragen. En trebarnsfamilj har i princip fått en halv månadslön extra varje månad. Men det är en stor kostnad för staten på 25 miljarder kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polen i förändring

Mer i ämnet