Sri Lankas ledning avgår efter kaos

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa lämnar sin post den 13 juli. Även landets premiärminister kommer att avgå. Beskeden kom efter en kaotisk dag i huvudstaden Colombo – där demonstranter stormade de båda ledarnas hem.

– För att säkerställa en fredlig övergång kommer presidenten att avgå den 13 juli, sa det lankesiska parlamentets talesperson Mahinda Yapa Abeywardena i ett tv-sänt tal på lördagen.

Enligt honom fattades beslutet i parlamentet under dagen. Nu uppmanar USA politikerna att hitta långsiktiga lösningar för det problemtyngda landet.

– Sri Lankas folk har rätt att fredligt göra sina röster hörda, säger en talespersonen till det amerikanska utrikesdepartementet och tillägger att USA uppmanar till en ”utförlig utredning” av alla ”protestrelaterade våldsamheter”.

Stormade presidentens bostad

Demonstranter stormade under lördagen president Gotabaya Rajapaksas officiella bostad och kontor i huvudstaden Colombo. Presidenten uppges ha hunnit fly residentet innan demonstranterna forcerade säkerhetsspärrarna.

Senare stormade demonstranter även premiärministern Ranil Wickremesinghes privata hus och tände eld på byggnaden.

Oroligheterna i Sri Lanka blossade upp samma dag som polisen hävde ett utegångsförbud som rådde i landet. Det infördes efter det att oppositionspartier, aktivister och advokatsamfundet hotat med att stämma polischefen.

Flera skadade

Flera personer skadades i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och militär. En talesperson för det största sjukhuset i Colombo uppgav att tre personer vårdas för skottskador och över 30 för andningssvårigheter, efter att ha utsatts för tårgas.

Missnöjet i landet växer

Sri Lanka har i månader haft brist på mat och bränsle och landet drabbas ofta av långa elavbrott. Inflationen skenar och det finns inte tillräckligt med utländsk valuta för att kunna importera viktiga varor.

Under de senaste månaderna har missnöjet i landet därmed vuxit sig starkare och Sri Lanka befinner sig i sin djupaste ekonomiska kris på årtioenden. En kris som flera demonstranter skyller på president Rajapaksa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.