Hundratal demonstranter stängdes in i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra unga demonstranter i Myanmar, som under natten mot tisdagen har suttit instängda i ett bostadsområde, omringade av säkerhetsstyrkor, har kunnat ta sig ut, enligt aktivister.

För att visa sitt stöd till de omkring 200 studenter som omringats av säkerhetsstyrkor trotsade tusentals människor det nattliga utegångsförbudet och gav sig ut på gatorna i landets största stad Yangon.

– Det var så många som erbjöd gratis skjuts och människor som välkomnade demonstranterna, berättar ungdomsaktivisten Shar Ya Mone via telefon till nyhetsbyrån Reuters, efter det att hon kunnat lämna sitt gömställe.

Skott och chockgranater

Hon barrikaderade sig i ett hus tillsammans med 15–20 andra personer, i ett försök att undkomma polisen, som med skarpa skott och distraktionsgranater hotade med att gå från dörr till dörr i bostadsområdet och straffa boende som avslöjades med att gömma demonstranter.

Enligt en människorättsorganisation har omkring 50 personer gripits i polisens räder i området under natten.

Vid 5-tiden på morgonen lokal tid kunde demonstranterna lämna sina gömställen, sedan polisen dragit sig tillbaka, uppger en aktivist på sociala medier.

FN vädjade om lugn

FN:s generalsekreterare António Guterres och flera länder i väst hade innan dess uppmanat militärjuntan att låta demonstranterna lämna området på ett lugnt och säkert sätt.

– Många av de som är fångna är kvinnor som fredligt tågade för att fira den internationella kvinnodagen, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric.

Säkerhetsstyrkor har med våld slagit ner de pågående protesterna mot militärjuntan, som tog makten i en kupp den 1 februari och avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi.

Under måndagen sköts minst tre personer ihjäl och listan över dödade sedan militärens maktövertagande uppges nu vara uppe i över 60 människor. Nära 1 800 personer har gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.