Så ser du att en bild inte är tagen under Ukrainakriget

Uppdaterad
Publicerad

Under Ukrainakriget har mångas sociala medier-flöden förvandlats till floder fyllda med enorma mängder bildmaterial. En del är Kreml-kopplad prorysk propaganda. Men inte allt. En del är bara vanliga användare som delat bilder utan att närmare undersöka var de egentligen kommer ifrån.

En del av det som sprids antyds vara nytagna bilder, fotograferade på plats i Ukraina under pågående krig.

I själva verket är det inte sällan bilder som antingen är tagna någon helt annanstans, eller är flera år gamla. Och det är heller inte bara små konton som sprider denna typ av material.

Sveriges före detta statsminister Carl Bildt delade en bild på Twitter föreställande två små barn som gör honnör till passerande ukrainska stridsvagnar, med texten ”There are photos that will be with us for a long time”.

Men – bilden är inte alls tagen i samband med invasionen av Ukraina.

I videon ovan visar vi enkla knep du kan ta till när en dramatisk bild från oklar källa dyker upp i flödet, och impulsen att klicka på ”dela”-knappen blir stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.