Den 6 augusti, kvart över åtta på morgonen, släpptes ”Little Boy”, en fyra ton tung uranbomb, över Hiroshima från bombplanet Enola Gay.
Bomben – ”en avlång soptunna med fenor”, enligt en av männen på Enola Gay – exploderade på en höjd av 580 meter över staden.
På mindre än en sekund dog 70.000 människor.
Ingen av besättningsmännen skulle någonsin glömma den synen – det enorma ljusskenet, svampmolnet som steg uppåt, staden som försvann. Av Hiroshimas 76.000 byggnader utplånades 70.000.
”Herregud, vad har vi gjort?”, tänkte Robert Lewis, andrepilot på Enola Gay.
Tre dagar senare släpptes ”Fat Man”, en plutoniumbomb, över Nagasaki. En tredjedel av staden utplånades och 40.000 personer dog omedelbart.
Enligt USA:s president Harry S. Truman var syftet att tvinga Japan till kapitulation.
Har haft krigsdämpande effekt
Atombomberna inledde en ny era i historien – som ironiskt nog varit den fredligaste i mänsklighetens historia.
– Aldrig har så få människor dött i krig som under efterkrigstiden. Det går att argumentera för att detta är en effekt av kärnvapnen, säger Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.
Han menar också att att risken för en fullskalig konfrontation mellan USA och Sovjet hade varit mycket större under kalla kriget om inte kärnvapnen funnits som avskräckning.
– Att kalla kärnvapnen för fredsbevarande är kanske att använda ett för starkt ord, men de har helt klart varit krigsdämpande, säger Lindvall.
Avtrubbade efter sex års krig
Många har i efterhand frågat sig om bombningen var nödvändig. Var inte Japan redan besegrat? Vad tänkte den amerikanske presidenten Harry S. Truman när han beordrade bomberna?
Svaren är ganska enkla. Atombomben uppfattades från början inte som fundamentalt annorlunda, bara som mycket kraftfullare än vanliga bomber – och alla inblandade var avtrubbade efter sex års förödande krig.
Vägrade ge upp
– När beslutet togs hade man hållit på och bombat Tyskland och Japan väldigt länge. Under kriget hade det dött en förfärlig massa människor, säger Gunnar Åselius, militärhistoriker på Försvarshögskolan till TT.
– Frågan var hur man skulle få Japan att kapitulera. Inget fanns som tydde på att japanerna tänkte ge upp. USA planerade för en invasion i november 1945, men förlusterna förväntades bli mycket höga. Japanerna hade mobiliserat 700.000 soldater plus en stor del av civilbefolkningen.
Den hederskultur som var rådande i Japan gjorde att många inom landets militära ledning vägrade att överväga en kapitulation. Landets situation var hopplös, men avsikten var att kämpa vidare.
Det fanns därför ingen större tvekan om att atombomberna skulle användas, sedan det första testet i öknen i New Mexico 16 juli visat sig framgångsrikt.
Kapitulerade efter Nagasaki
Ett ultimatum med en förtäckt varning lämnades genom den så kallade Potsdamdeklarationen 26 juli. Men när Japan fortfarande vägrade ge upp släpptes bomben över Hiroshima.
Trots detta kunde otroligt nog ändå inte den japanska ledningen förmå sig till att kapitulera. Först efter Nagasaki gav man upp – som en direkt följd av att kejsar Hirohito insett att Japans överlevnad stod på spel. Han krävde att man sträckte vapen, och fick sin vilja igenom.
– Fast även Hirohito var in i det sista motståndare till kapitulation. Han övertygades först av atombomberna, säger Åselius.
Han anser att en konventionell invasion av Japan hade blivit långt mer kostsam i människoliv än vad atombomberna blev.
– Miljontals liv sparades, merparten av dem japanska, säger han.
Atombomber som vapen har aldrig använts efter bombningarna mot Japan.
Fakta
Fakta: Stillahavskriget
Andra världskriget utvidgades till Stilla havet när Japan attackerade den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii 7 december 1941. Samtidigt attackerades de brittiska och holländska besittningarna i Sydostasien.
Japan hade stora framgångar till en början, men kriget vände när USA vann slaget vid Midway i juni 1942. Under 1943 påbörjades en amerikansk motoffensiv genom övärlden i Stilla havet som ledde till att Japan förlorade nästan alla militära stödjepunkter.
Under 1945 erövrade USA öarna Iwo Jima och Okinawa utanför Japan. I båda fallen bjöd japanerna på extremt hårt motstånd och USA:s förluster blev mycket höga: 27 000 stupade soldater.
Kriget tog slut när Japan kapitulerade 15 augusti 1945.
Fakta: Japans krigsmakt
Under andra världskriget hade Japan en enorm krigsmakt som förde angreppskrig i flera riktningar. Förlusterna under kriget blev mycket stora: cirka 2,3 miljoner stupade soldater och 600 000 dödade civila.
I dag har Japan en liten försvarsmakt som omfattar 240 000 personer. Den kallas Japans självförsvarsstyrkor eftersom landet efter nederlaget i kriget har en konstitution som formellt förbjuder landet att hålla sig med militära stridskrafter.
Ett förbud finns även mot att sätta in japansk militär utanför landets gränser. Detta håller dock på att luckras upp. En omtolkning av lagen har föreslagits som går ut på att japanska styrkor ska kunna skickas utomlands. Detta är delvis en effekt av att risken ökat för en framtida konfrontation med Kina.
Fakta: Kärnvapnen i världen
Antalet länder med kärnvapen i världen har långsamt ökat sedan 1945. I dag omfattar listan nio länder.
Antalet kärnvapen nådde en topp 1986. Då fanns enligt den officiella statistiken drygt 65 000 stridsspetsar i världen.
Sedan dess har antalet successivt minskat, som ett resultat av att USA och Ryssland enats om ömsesidig nedrustning. Totalt finns i dag cirka 16 300 stridsspetsar, varav 8 000 i Ryssland och 7 300 i USA. Övriga länder: Frankrike 300, Kina 250, Storbritannien 225, Israel 80, Pakistan 100-120, Indien 90-110, Nordkorea 0-10.
Källa: Bulletin of the Atomic Scientists och TT