Foto: Niclas Berglund

20.000 rohingyer har anlänt de senaste dygnen till flyktingläger i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

En ny dyster vecka har just summerats i flyktinglägren i Cox´s Bazar, i Bangladesh. Ytterligare 20.000 rohingyer har anlänt de senaste dygnen – många av dem i behov av livsavgörande vård.

– Det vi ser är resultatet av brott mot mänskligheten och kan inte accepteras, säger utrikesminister Margot Wallström.

Solen bränner bland de små skjulen i Cox´s Bazar, när EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Margot Wallström vandrar genom flyktinglägret. Under besöket ska man lyssna till Bangladesh vädjan om mer pengar och behovet av att sätta internationellt press på Burma. Landet, som också kallas Myanmar, måste på sikt övertalas att låta rohingyer återvända och få ett tryggt liv i Burma.

Utrikesminister Margot Wallström besökte idag ett Rohingyaflyktingarna i Cox´s Bazar tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Foto: Niclas Berglund

– Det här är en förtryckt folkgrupp, som är statslösa och som utsätts för ett planerat och systematiskt våld, säger utrikesministern.

Skakande vittnesmål

Några kvinnor ber om att få möta politikerna i avskildhet. Bakom en tältduk vittnar dom om ohyggliga övergrepp, våldtäkter och mord. Historierna är nästan overkliga och Cox´s Bazar är just nu platsen där världen snabbast växande humanitära katastrof breder ut sig.

– Väldigt många av oss rohingyer har flytt hit och ännu fler kommer att komma. De dödar oss i Burma. Slaktar de unga, våldtar och ger oss ingen identitet, säger Shakera. Hon är en av de som just kommit till lägret.

Flera familjer vittnar om fasansfulla övergrepp. Foto: Niclas Berglund

Nobelpristagaren måste lyssna

Sedan den burmesiska armén trappade upp våldet, i slutet av sommaren, har fler än 600 000 människor flytt till Bangladesh. Rohingyer är en muslimsk minoritet som helt saknar rättigheter i Burma och fortfarande förbjuds FN att komma in i delstaten Rakhine i västra Burma, där ett folkmord påstås pågå.

Senare under måndagen ska Sveriges utrikesminister och resten av delegationen ha ett möte med Burmas ledare Aung San Suu Kyi. Fredspristagaren har kritiserats hårt för att hon påstås blunda för det grymma våld som rohingyer utsätts för.

– Det här måste få ett slut. Militären och Aung San Suu Kyi är dom två parter som kan stoppa våldet. Jag ser fram emot att få tala med henne, säger Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallström bevittnar från luften den fruktansvärda situation Rohingya-flyktingarna står inför. Foto: Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet