Invånarna i Bangladesh som får behandling mot denguefeber vid Shaheed Suhrawardy universitetssjukhus. Foto: Munir Uz Zaman/AFP/TT

Värsta denguefeberutbrottet i Bangladesh under 2000-talet

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 personer i Bangladesh, där majoriteten är barn, har under det senaste dygnet drabbats av virussjukdomen denguefeber. Det är landets värsta utbrott under 2000-talet. I Filippinerna har ett nationellt denguelarm utlysts och i Kambodja och Singapore är läget värre än tidigare.

500 000 personer i världen utvecklar allvarliga symptom på grund av denguefeber varje år. Runt 12 500 av dem dör, skriver TT. Denguefebern är en virussjukdom som sprids av myggor och är vanligast i tropiskt klimat. I dagsläget finns det ingen medicin mot den myggburna sjukdomen. Flera platser i Sydostasien är hårt drabbade av viruset just nu.

Barn sjuka i Bangladesh

Under det senaste dygnet har över 1 000 personer diagnostiserats med sjukdomen i Bangladesh. Majoriteten av dem är barn, skriver CNN. Det är landets värsta denguefeberutbrott under 2000-talet, uppger en högre tjänsteman inom hälsoministeriet i Bangladesh.

Värst drabbad är huvudstaden Dhaka där över 20 miljoner personer bor, enligt Ayesha Akhter, tjänsteman inom Bangladesh hälsodepartement, skriver CNN.

– Vi ser till att staten och alla privata sjukhus har alla de resurser som behövs för att tackla det här utbrottet. Vi har öppnat en speciell avdelning på Dhaka universitetssjukhus för denguepatienter, säger Ayesha Akhter till CNN.

Filippinerna: 450 döda

I Filippinerna har ett nationellt denguelarm utlysts då över 450 personer i landet har dött av viruset hittills i år – en siffra som är högre än normalt, skriver TT. Också i Kambodja har antalet drabbade ökat. Tidigare i våras registrerades 1 000 fall av dengue per vecka. Nu har siffran stigit till uppemot 5 000 personer drabbade per vecka.

I Singapore rapporterar man om den mest smittotäta veckan av denguefeber någonsin.

Kambodja är ett av de länder som drabbats av utbrott av denguefeber. Här köar människor för att göra hälsokontroll vid barnsjukhuset Kuntha Bopha i huvudstaden Phnom Penh. Bilden är från den 10 juli. Foto: Heng Sinith/AP/TT

Vad är denguefeber?

  • Ett virus som smittar och sprids genom myggor då de sticker en sjuk person.
  • Symptom: influensaliknande med hög feber och muskelvärk. Framför allt barn kan även drabbas av blödningar i huden och i inre organ.
  • Finns i fyra varianter. Första gången man smittas är chansen stor att slippa symtom. Men andra gången man smittas är risken hög att man blir mycket sjuk och måste söka vård. Immunförsvaret försvårar vid den andra infektionen och det är också därför det har varit svårt att ta fram ett vaccin.
  • Miljoner människor smittas av denguevirus varje år. Dödligheten har minskat kraftigt sedan 1990-talet.
  • Det finnsinget botemedel mot dengue, men flera vaccin är på väg att komma ut på marknaden.
  • Utbrott av dengue sker ofta i cykler med tre till fem år emellan.

Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.