– Precis som att 2020 präglades av mycket desinformation kring covid-19, så har 2022 framförallt präglats av Rysslands krig i Ukraina. Många av de desinformationskampanjer vi sett från statliga och icke-statliga aktörer i år, som riktar sig mot västvärlden, har på ett eller annat sätt varit kopplade till Rysslands krig, eller konsekvenserna av kriget.
Detta säger Mollie Saltskog, analytiker på säkerhetsföretaget Soufan Group i Washington DC, till SVT Nyheter.
– Twitter och Facebook har varit viktiga för att sprida Kremls budskap, och plattformar så som Telegram har blivit extremt viktiga för att sprida propaganda och desinformation.
Påverka opinionen i Europa
Hon påpekar också att det inte bara är Ryssland som har riktat desinformation mot väst under året.
– Många länder, framför allt auktoritära länder, använder sig av desinformation för att kontrollera sina egna länder. Men när det kommer till främmande makt som använder sig av påverkanskampanjer riktade mot väst så utmärker sig Ryssland, Kina och Iran.
Enligt Mollie Saltskog har Ryssland och Kreml-kopplade aktörer försökt påverka den generella opinionen, något som inte alltid varit effektivt i europeiska länder.
– Utanför Europa har ryska desinformationsnarrativ kring Ukraina fått mycket mer fäste, det har varit mer effektivt i andra delar av världen, till exempel i Sydamerika.
Så vilka har varit de vanligaste ryska budskapen under 2022?
I videon ovan går vi igenom tre ryska desinformations-teman.
Det här är desinformation
Spridning av felaktig information. Inom psykologisk krigföring avses med desinformation ett medvetet spridande av osanna eller vilseledande uppgifter i syfte att påverka människors attityder, ställningstaganden och handlanden i en viss riktning.
Källa: NE