Filippinernas poliskår på 160 000 man är inkallad och arbetar dag som natt med presidentens order. Hittills har 23 447 polisoperationer genomförts. Än finns inga tecken på att kampanjen ska ta slut. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Det här är Dutertes drogkrig

Uppdaterad
Publicerad

Så här ser facit ut efter president Rodrigo Dutertes första dryga 100 dagar vid makten i Filippinerna: 3.796 döda. 29.331 gripna. 744.916 har erkänt drogbrott och fått amnesti.

Den nytillträdde president Rodrigo Duterte i Filippinerna gick till val i våras på hårda tag mot kriminella och mot korruption, och han lovade att lösa landets stora problem med drogmissbruk och kriminalitet på bara tre månader. De tre månaderna har gått nu.

Sedan antidrogkampanjen startade den 1 juli så har den antagit gigantiska proportioner. Varje dag tvingas vi revidera våra siffror. Sammantaget beräknas nu 3.796 personer ha dödats i vad som har kallats ett drogkrig. Över hälften av dem har dödats i polisoperationer.

Filippinernas blodiga drogkrig

Polisens huvudoperation i kampanjen kallas för Double Barrel och innebär att man både jagar grovt kriminella droghandlare och smålangare och missbrukare. Hittills har polisen genomfört över 25.000 deloperationer inom ramen för Double Barrel.

Filippinernas nationella poliskår på runt 160.000 personer är fortsatt inkallad enligt order från presidenten och förväntas arbeta både dag och natt med antidrogkampanjen.

Världens största operation dörrknackning

Ett av polisens mest omfattande projekt i kampanjen kallas för Oplan Tokhang. Det innebär att man knackar dörr hos snart sagt alla hushåll i olika områden för att övertyga människor om att ge upp droger.

Hittills har polisen besökt 2.120.139 hem och 744.916 personer har erkänt och fått amnesti. Av dem är 54.229 langare och 690.687 missbrukare. De väntar nu på missbruksvård.

29.331 personer har gripits och en del av dem skickats till fängelser runt om i landet. På flera av Filippinernas största anstalter har man nu stora problem med överbeläggning.

Efter drygt 10 dagars kampanj har 2.046 civila personer dödats i vad polisen kallar legitima antidrogoperationer. 1.645 drogmisstänkta har dessutom dödats av okända gärningsmän sedan 1 juli. Samtidigt har 105 poliser, militärer och personer knutna till regeringen också dödats under kampanjen.

Textade varningsskyltar på de dödades kroppar

Många av de drogmisstänkta som har dödats av okända gärningsmän har hittats döda med textade skyltar på kroppen av typen. ”Jag är en langare.” Vittnen berättar också om misstänkta mördare på motorcykel som har skjutit ihjäl människor på gatan.

Presidentens administration hävdar att de okända skyttarna troligen är utsända av drogsyndikaten för att skydda drogbaroner från att bli angivna. Men två av de få misstänkta som har gripits på bar gärning har varit poliser.

Drogkriget har sedan starten 1 juli lett till att 13 poliser har dödats i tjänst, liksom tre personer som ingår i landets militärstyrkor, och sammanlagt 44 poliser och militärer har skadats.

Skarp kritik från omvärlden

Presidentens kampanj har kritiserats för att vara extremt våldsam, och för att oskyldiga, även barn, kommer i vägen för drogkriget.

Anti-drogoperationerna har också kritiserats för att de hittills i huvudsak drabbar småhandlare och missbrukare i Filippinernas fattigaste områden.

Presidenten har vid upprepade tillfällen uppmuntrat till att döda de kriminella, något som kritiserats skarpt av en rad människorättsorganisationer, och Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare Fatou Bensouda har varnat för att det kan leda till åtal.

Rodrigo Duterte har nu begärt att få mer tid för att få bukt med drogkriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet