Under två veckor har ledare från hela världen samlats i Egypten för att diskutera klimatkrisen. Att enas bakom ett slutgiltigt dokument har visat sig vara svårt. Björn-Ola Linnér har följt FN:s klimatkonferenser i 20 år och beskriver årets arrangemang som smått kaotiskt.
– Det är en dåligt organiserad organisation. Transporterna har varit undermåliga, det har ibland inte funnits mat på förhandlingarna och det ekonomiska läget i världen har gjort att vi inte fått så många genombrott i förhandlingarna, säger han.
”Tagit bort momentum”
En av huvudpunkterna har varit att följa upp åtaganden om utsläppsminskningar till 2030 och hur dessa ska åstadkommas, något som inte varit lätt.
– Lågkonjuktur, inflation och skenande energipriser har tagit bort momentum från dessa förhandlingar, säger han.
Linnér betonar att han vill vara försiktig med att dra några slutsatser innan konferensen är avslutad men han har svårt att se COP27 som ett framgångsrikt klimattoppmöte. Han menar att det kan leda till att världen halkar efter i klimatmålen.
– Inte minst i temperaturmålet. För varje år vi hamnar efter så blir kurvan brantare för att klara målen, säger han.
Svårt att enas
Klimatfinansiering för utvecklingsländer och ersättning för klimatrelaterade skador är några av delarna som länderna måste enas om för att klimatmötet ska ses som lyckat, menar Linnér.
En av de viktigaste knäckfrågorna är den om ett globalt “klimatskadestånd” från de rika länder som fått sitt välstånd av den fossila ekonomin, till världens fattiga och sårbara länder.
Han lyfter fram det spända säkerhetsläget i världen som en faktor som gör detta klimatmöte extra viktigt.
– Det är otroligt viktigt för förtroendet mellan rika och fattiga länder men också mellan stormakterna, säger han.
Och han tycks se vissa ljusglimtar från COP27.
– Vi ser ju nu att Kina och USA börjar ha en dialog, som tidigare var frusen efter att Nancy Pelosi besökte Taiwan, säger han.