Trump och Putin ska först träffas på egen hand, sedan med rådgivare. Foto: TT

Agendan: Det här kommer Trump och Putin prata om, och undvika

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina, Syrien, kärnvapen, kanske ett par ord om Rysslands inblandning i det amerikanska valet och Krim. Flera kontroversiella ämnen står på agendan inför det första officiella toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors på måndag.

För första gången på åtta år möts en amerikansk och en rysk president. Relationerna mellan länderna, och mellan Ryssland och väst, har varit frostiga sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 – men nu öppnas en dörr, som många menar är till Putins fördel.

Här är vad som står på agendan:

Trump och Putin möts i Helsingfors

Syrien

Kriget i Syrien kan vara ett av de mindre kontroversiella ämnena på dagordningen – ingen av presidenterna tros sätta stopp för en diskussion. Trump har kritiserat Rysslands stöd för den syriske presidenten Bashar al-Assad, och samtidigt signalerat en önskan om att dra tillbaka USA:s trupper från Syrien. De båda presidenterna kan också komma att diskutera sina allierade Iran respektive Israels positioner i området.

Ukraina och Krim

Donald Trump har upprepade gånger sagt att han ska tala om situationen i Ukraina med Vladimir Putin, men om det blir just annekteringen av Krim är oklart. Krim är kanske det mest kontroversiella ämnet Trump skulle kunna ta upp. Trump har inte velat kritisera Rysslands agerande och de värsta farhågorna kring mötet har handlat om att han kan komma att erkänna Krim som ryskt. Under Trumps Europaturné har tonen hårdnat något och Vita huset har försäkrat att något erkännande inte kommer att ske.

Ryssland å sin sida har meddelat att någon diskussion om Krim inte är att vänta.

Sanktioner

USA har de senaste tio åren infört en rad sanktioner mot Ryssland, flera under Trump, något Putin nu tros arbeta för att få bort. Det ska framförallt handla om sanktionerna som USA införde 2012 efter att Sergej Magnitskij, en revisor som undersökte systematisk korruption i den ryska staten ska ha varit involverad i, blev misshandlad och dog i ett fängelse.

De tjänstemän som tros vara inblandade i hans död kan sedan 2012 inte åka in till USA eller använda landets banksystem. Putin ska ha tagit upp sanktionerna med Trump tidigare, och erbjudit att lyfta förbudet mot amerikanska adoptioner av ryska barn i utbyte mot att sanktionerna lyfts. Trump har ännu inte visat något intresse.

Trump kan inte lyfta sanktionerna på egen hand, men skulle kunna säga att fler inte är att vänta. En mer realistisk utgång av denna diskussion är att Trump och Putin drar ett streck över diplomatutvisningarna och börjar om från början på den punkten.

Övningar i Östersjön

Sedan Rysslands annektering av Krim har Nato trappat upp övningarna i Östersjön. Något som föga förvånande ogillas av Ryssland. Putin väntas ta upp frågan med Trump för att se om övningarna kan upphöra.

Amerikanska valet

Även Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska valet är en av de mer kontroversiella punkterna på agendan, trots att Trump tidigare sagt att han tror Putins ord om att Ryssland inte var involverade.

Trump har sagt att han ska “nämna” ämnet för Putin, men det är inte troligt att någon utveckling sker.

Kärnvapen

Trots Trumps insisterande på att en kärnvapenfrivärld vore det bästa har kapplöpningen mellan Ryssland och USA intensifierats. Samtalet behöver dock inte bli hårt och det kan bli tal om att förlänga det så kallade New Start-avtalet – ett fördrag om reduktionen av strategiska vapen, som undertecknades av Barack Obama och dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev, och löper ut 2021.

Den finske presidenten Sauli Niinistö står som värd för mötet och han hoppas också föra miljön och klimatförändringar på tal. Dessutom har andra världsledare skickat hälsningar till Putin via Trump. Theresa May har sagt att hon hoppas Trump tar upp nervgiftsattacken i Salisbury medan Justin Trudeau hoppas det förs fram en uppmaning till Ryssland om att vara en mer positiv aktör på världsscenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet