Soldater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ur ett demografiskt perspektiv så kan man hålla på ganska länge.” Hör tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi om Ukrainas och Rysslands förlustsiffror i klippet. Foto: SVT

Det vet vi om antalet dödade och skadade soldater i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Inför den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 samlade Ryssland 130 000 soldater vid gränsen. Sidornas egna siffror, uppgifter från allierade stater och mediekällor tyder på att flera hundratusen, kanske uppemot en miljon, soldater dödats och skadats i kriget sedan dess. Men ingen vet säkert.

– Risken finns att samma siffra går olika vägar och bekräftar sig själv, säger Joakim Paasikivi.

Både Ukraina och Ryssland hävdade under våren att deras styrkor dödat och skadat en halv miljon fiendesoldater. Men hur stor andel respektive kategori står för avslöjas inte. Siffrorna har inte verifierats av oberoende aktörer och experter har varnat för att de sannolikt är överdrivna.

Uppgifter: Uppemot 728 000 ryska förluster

Siffran, omkring 500 000, har återkommit vid flera tillfällen.

Kriget i Ukraina

Redan i augusti i fjol uppgav USA-källor för The New York Times i en ofta refererad artikel att närmare 500 000 soldater dödats och skadats. De skrev att ryssarna förlorat 300 000 soldater, varav 120 000 ska ha stupat. Ukrainas siffror uppgavs vara 190 000, inklusive 70 000 döda.

Ett halvår senare, två månader innan Ukrainas militär själva gick ut med siffran, påstod president Zelenskyj att Rysslands totala förluster uppgick till en halv miljon. 180 000 av dessa uppgavs ha dödats.

Han hävdade också att 31 000 ukrainska soldater stupat. Det var första gången Ukraina gick ut med en sådan siffra.

I fredags skrev The Economist, som gjort en beräkning utifrån läckta amerikanska försvarsdokument, att mellan 462 000 och 728 000 ryssar skadats eller dödats vid mitten av juni.

Mediazona: 120 000 ryssar döda

Ryssland har inte avslöjat hur många de förlorat, men oberoende rysk media har med hjälp av öppna källor försökt avgöra antalet.

Förra månaden skrev granskande ryska iStories, som tittat på siffror från Rosstat, att minst 70 000 ryska soldater stupade 2022 och 2023.

Och i dagarna skrev ryska Mediazona, som i samarbete med ryska Meduza räknat på Rysslands överdödlighet utifrån arvsstatistik, att antalet döda ryska soldater uppgår till minst 120 000.

De allierades underlag oklart

Även Frankrike och Storbritannien har gått ut med siffror över Rysslands förluster, men inte Ukrainas.

Frankrikes utrikesminister sa i maj att ryssarna förlorat 500 000 soldater. 150 000 av dessa ska ha dödats. Om uppskattningen vilade på ukrainska siffror framgick inte.

Storbritannien uppgav en liknande siffra samma månad – ryska förluster på 465 000 soldater. Britterna har tidigare utgått ifrån Ukrainas siffror, men uppgav inte om de gjorde det här.

SVT Nyheter har sökt franska UD och det brittiska försvarsdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet