Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör journalisten och kommentatorn Raul Rebane om de viktigaste väljargrupperna i Estland. Foto: SVT

Det avgör valet i Estland

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina och landets säkerhetspolitik är de hetaste valfrågorna när estländare går till val på söndag. Men det är kvinnornas röst som kan komma att avgöra det här parlamentsval.

– Var fjärde estländare har dessutom ryska som modersmål, och de brukar vara en viktig väljargrupp, säger Christoffer Wendick, SVT: EU korrespondent.

I Estland har ungefär 100 000 kvinnor en högre utbildning än männen. Den kvinnliga befolkningen är dessutom i majoritet, vilket kan ge kvinnorna de fällande rösterna i parlamentsvalet den 5 mars.

Samtidigt finns det andra faktorer som har rubbat tidigare väljarmönster. Kriget i Ukraina är en sådan faktor som bland annat gör det svårt att veta hur den stora minoriteten av ryskspråkiga estländare kommer att rösta, säger den estländska journalisten Raul Rebane: 

– Det finns många människor med en förstörd världsbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.