- Den 6 februari 2023, klockan 04:17 lokal tid (02:17 svensk tid), inträffade en jordbävning med en magnitud på 7,8 i södra Turkiet nära Syriens norra gräns. Jordbävningen följdes 11 minuter senare av ett efterskalv med magnituden 6,7. Vid lunchtid samma dag inträffade ytterligare ett kraftigt skalv med magnituden 7,5 några mil norr om Kahramanmaras.
- Epicentrum för det första stora skalvet var omkring 20 kilometer utanför tvåmiljonersstaden Gaziantep. Det är det kraftigaste i Turkiet sedan 1939 då en jordbävning i staden Erzincan, med samma magnitud, orsakade omkring 33 000 människors död.
- Över 6000 efterskalv har följt, över 145 stycken registrerades bara under de två första dygnen. Experter menar att regionen kan vänta sig ytterligare efterskalv i flera månader framöver.
- En stor mängd människor har omkommit i både Turkiet och Syrien. På måndagen den 6 mars rapporterade nyhetsbyrån Reuters att över 50 000 personer dött till följd av jordbävningarna. Enligt WHO påverkas nära 26 miljoner människor av katastrofen.
- Tusentals byggnader har skadats eller kollapsat i ett område som sträcker över en radie på 30 mil från epicentrum. I Turkiet rapporteras det om att minst 5 600 hus har rasat samman. Antalet kollapsade byggnader i Syrien är svårare att verifiera men enligt medieuppgifter handlar det om flera hundratal.
- Det finns inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar i Turkiet eller närliggande områden, uppger UD.
- Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst tre månader av undantagstillstånd i de drabbade provinserna efter händelsen.
- Sverige har beslutat att skicka 37 miljoner kronor i nödhjälp till Turkiet och Syrien. 27 miljoner kronor fördelas till Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC, och tio miljoner kronor till FN:s katastroffond, CERF.
Jordskalv i Turkiet
Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.
Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.
År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.
2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.
I september 2019 drabbades Istanbul av ett skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.
Källor: AFP och Reuters