Vad visar dokumenten?
I stora drag innehåller läckan detaljerade bedömningar av läget på slagfältet i Ukraina samt uppgifter om stöd från västländer.
De flesta dokument är daterade till i början av mars. Här är ett axplock av vad de uppges innehålla:
• Information om militära resurser på både den ukrainska som ryska sidan samt planer för hur USA och Nato kan bygga upp det ukrainska försvaret inför en kommande offensiv.
• Uppgifter om Ukrainas luftvärn. I ett dokument görs bedömningen att systemet kommer att slås ut helt inom en månad om det fortsätter användas i samma utsträckning.
• Detaljer om interna diskussioner mellan sydkoreanska statstjänsteman gällande vapenstöd till Ukraina. Informationen påstås bygga på signalspaning, vilket väckt misstankar om att USA kan ha spionerat på dem. En talesperson för Sydkoreas president säger till Reuters att man utreder uppgifterna och ska vidta ”passande åtgärder”.
• Uppgifter om den israeliska säkerhetstjänsten Mossad, också inhämtade genom signalspaning.
Var kom dokumenten ifrån?
Sedan i början av april har dokumenten cirkulerat på ett flertal forum och sociala medier på nätet, däribland Twitter, Telegram och 4chan. Av allt att döma har de dock funnits tillgängliga långt längre än så.
Journalistnätverket Bellingcat har spårat dokumenten bakåt i tiden och funnit att en del av dem publicerades redan den 4 mars. Dokumenten dök då upp på en server kopplad till datorspelet Minecraft i chattprogrammet Discord.
”Här, ta några läckta dokument”, skrev användaren som laddade upp dem.
Inlägget tycks dock inte heller vara ursprungskällan. Användare som Bellingcat talat med vittnar om att dokumenten dykt upp på andra servrar innan dess. Discord uppger att man samarbetar med myndigheter i utredningen av läckan, skriver New York Times.
Vem ligger bakom?
Flera experter ser det som mest sannolikt att läckan är en amerikan, skriver Reuters.
– Många av dokumenten har bara varit i amerikanska händer, säger den tidigare Pentagon-medarbetaren Michael Mulroy till nyhetsbyrån.
Andra myndighetskällor säger till Reuters att man inte har kunnat utesluta att Ryssland eller pro-ryska aktörer publicerat dokumenten. Ukrainas försvarsminister menar att läckan utgörs av ”en blandning av sann och falsk information”, rapporterar Reuters.
Går det att lita på innehållet?
Pentagon har inte velat kommentera dokumentens äkthet med hänvisning till att en utredning pågår.
Millitäranalytiker är dock enade i att åtminstone en del av dem har förvanskats till Rysslands fördel. Bland annat tycks antalet ryska förluster ha skrivits ned, skriver New York Times.
Samtidigt tycks dokumenten få konsekvenser oavsett äkthet. Ukraina har redan lagt om delar av sina militära planer till följd av läckan, uppger en källa nära Zelenskyj för CNN.