• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pastor Emmanuel Momoh har hittat Sierra Leones näst största diamant hittills. Foto: TT

Diamanten värd mer än 70 miljoner – präst vägrar sälja

Uppdaterad
Publicerad

”Min sten är värd mer än 70 miljoner” sa pastor Emmanuel Momoh när hans diamant var föremål för auktion i Sierra Leones huvudstad Freetown i går kväll.

Det högsta budet på 70 miljoner kronor accepterades inte och diamantens spännande historia fortsätter.

Det var en av pastor Momohs anställda som hittade megadiamanten i mars i år i hans privata lilla gruva i staden Kono i Sierra Leone.

Pastorn fick inte sin prästlön att räcka till familjen och bestämde sig för fem år sedan att söka licens och börja leta diamanter som många andra i det ädelstensrika landet. Här finns storskalig mekaniserad gruvdrift och chansen är liten att de små gruvorna gör de riktigt stora fynden.

Bönhörd

Emmanuel Momohs ihärdiga böner blev hörda, anser han, när en av hans 18 anställda plötsligt hojtade till och visade upp det sensationella fyndet – en honungsfärgad sten, stor som en barnhand.

Den visade sig väga 709 carat (se faktaruta) och är därmed den näst största som hittats i Sierra Leone och nummer 13 i världen i storlek.

LÄS MER: Jättediamant hittad i Sierra Leone

Inre överläggning

Efter en inre moralisk överläggning beslöt Pastor Emmanuel att lämna över ädelstenen till staten i stället för att smuggla ut den och håva in miljonerna för egen räkning.

President Koroma har lovat att pastorn och hans anställda ska belönas för sin ärlighet och bedyrar en transparent försäljning av stenen.

En så stor diamant är svår att bestämma värdet på. Därför såg många i den fullpackade salen fram emot auktion på torsdagen i Freetown med extra stor spänning –  inte minst pastorn och hans gruvarbetare.

Missnöjd med högsta budet

Fem bud lades fram i ett förseglat brunt kuvert. Nivåerna låg mellan 18 miljoner och 70 miljoner kronor. 

Men Sierra Leone sa nej. 70 miljoner kronor var mindre än man räknat med och diamanten drogs tillbaka från försäljning.

– Jag var missnöjd med det högsta budet. Min sten är värd mer, kommenterade pastorn efter auktionen.

En 813-carats diamant såldes vid en privat auktion i London för 585 miljoner kronor.

Pastor Emmanuel Momoh ser nu fram emot en ny internationell auktion där hans värdefulla sten ska möta nya budgivare. När och var det sker vet man ännu inte. Men hans andel av pengarna ska gå tillbaka till hans hemstad Kono för att förbättra situationen för gruvarbetarna.

– Jag hoppas att de som hanterar diamantens försäljning är lika ärliga mot mig som jag har varit mot dem, säger han.

Lemlästades

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och diamanter har spelat en särskild roll i landets moderna historia. ”Blood diamonds” användes för vapenköp under det tio år långa inbördeskriget. Tiotusentals människor tvingades av rebeller till slavarbete i gruvorna. Om de vägrade straffades de med lemlästning eller döden.

Hur mäter man en diamant?

Carat är en viktenhet som används för ädelstenar. På svenska används den internationella stavningen med c och förkortas ct. Carat gäller även äkta pärlor.

En carat motsvarar 0,2 gram och har fått sitt namn av Johannesbrödsträdets frukter, vars fröer håller en jämn vikt på 0,2 gram. En carat kan även delas in i 100 points.

Karat med k

Karat, som förkortas k, är ett renhetsmått av rena metall som guld, platina och ädelmetaller.

24 karat motsvarar 100 procent guld.

Pärlor vägs i enheten grain. En grain är 0,25 carat.

Melee används för diamanter som väger mindre än 0,18 carat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.