Enligt WHO har en av tre kvinnor runt om i världen blivit utsatta för våld av en partner, eller annan typ av sexualbrott av en okänd, under sin livstid. Foto: AP/TT

Digital kamp mot sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I allt fler länder lanseras nu appar och sajter för att motverka sexuella trakasserier mot kvinnor och hbtq-personer.

I Marocko har Nidal Azharys organisation startat Marockos första app av det här slaget.

– Bara under den här månaden har vi fått in över 100 rapporterade fall, säger hon till SVT Nyheter.

Sexuella trakasserier är inget nytt fenomen i sig och inte heller apparna mot det. Egypten har till exempel haft appen Harassmap sedan 2010.

Enligt Jhumka Gupta, epidemiolog vid George Mason University i Virginia, USA, är det omfattningen som är det nya. Bland annat har höstens #metoo synliggjort hur utbrett det är världen över.

– De här apparna uppmärksammar problemet, ger kvinnor kontroll över situationen och kan ha en samhällelig effekt när man genom kartor kan visualisera omfattningen, säger Jhumka Gupta, som inriktat sig på könsbaserat våld till SVT Nyheter.

– Vi lever i en digital era och människor är insjunkna i sina telefoner hela tiden, så det är bara rimligt att vara där folk är, säger Nidal Azhary, medgrundare till människorättsorganisationen l'Union Féministe Libre.

”Inga trakasserier” står det på en väggmålning i Kairo, Egypten. Foto: AP/TT

”Inte tillräckligt många som anmäler”

Organisationen har skapat appen Manchoufouch, som är drygt en månad gammal. Det är den första appen i Marocko som avser att bekämpa och synliggöra sexuella trakasserier som kvinnor och hbtq-personer får utstå.

– ”A zine, manchoufouch”, är det de ropar efter en på gatan i Marocko. En ungefärlig översättning är ”Hej snygging, kan jag få se dig?”, berättar Nidal Azhary.

För två år sen startade Nidal Azhary den marockanska människorättsorganisationen l'Union Féministe Libre. Foto: Privat

För fyra år sen var det exakt det Nidal Azhary själv fick höra en dag efter skolan. Det eskalerade från verbala trakasserier till fysiska – något mannen senare dömdes för. 

– Det är inte tillräckligt många som anmäler till polisen och vi behöver siffror för att visa på att det här existerar. Bara under den här månaden har vi fått in över hundra rapporterade fall, säger Nidal Azhary.

Ett folkhälsoproblem

Enligt WHO har en av tre kvinnor runt om i världen blivit utsatta för våld av en partner, eller annan typ av sexualbrott av en okänd, under sin livstid.

I Sverige har mer än varannan kvinna blivit utsatt för sexuella trakasserier. I USA ligger siffran på 81 procent.

– På en bredare nivå är inte enbart sådana här appar lösningen på problemet. Politiska beslutsfattare har ansvaret att stödja och finansiera initiativ som bekämpar det, säger Jhumka Gupta.

I en studie Jhumka Gupta var delaktig i, fann de att i Mexico City hade 70 procent av kvinnorna ändrat sin dagliga rutin för att undvika att bli trakasserade på gatan.

– Inom forskningen är det relativt nytt att titta på trakasserier som ett folkhälsoproblem, men där ser vi ett växande intresse på vilka hälsoeffekterna kan vara, säger Jhumka Gupta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.